SKUPŠTINA USVOJILA ZAKONE VAŽNE ZA RAZVOJ INFRASTRUKTRE Novi propisi za jednostavnije sprovođenje važnih kapitalnih investicija, naglasio Mali

SrbijaVesti

24.12.2020 15:07 Autor: Ljiljana Begović 0

SKUPŠTINA USVOJILA  ZAKONE VAŽNE ZA RAZVOJ INFRASTRUKTRE Novi propisi za jednostavnije sprovođenje važnih kapitalnih investicija, naglasio Mali SKUPŠTINA USVOJILA  ZAKONE VAŽNE ZA RAZVOJ INFRASTRUKTRE Novi propisi za jednostavnije sprovođenje važnih kapitalnih investicija, naglasio Mali
Ministar finansija Siniša Mali rekao je da je set zakona koje su poslanici usvojili u Narodnoj Skupštini od značaja za razvoj infrastrukture, ekonomski razvoj... SKUPŠTINA USVOJILA  ZAKONE VAŽNE ZA RAZVOJ INFRASTRUKTRE Novi propisi za jednostavnije sprovođenje važnih kapitalnih investicija, naglasio Mali

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da je set zakona koje su poslanici usvojili u Narodnoj Skupštini od značaja za razvoj infrastrukture, ekonomski razvoj Srbije i realizaciju programa „Srbija 2025“.

„Projekti predviđeni ovim zakonima su od kapitalnog značaja za Srbiju, doprineće održivom unapređenju srpske privrede i olakšati transfer tehnologije, kao i stručnog razvoja kvalifikovane i nekvalifikovane radne snage“, kazao je Mali.

Siniša Mali
Foto: Tanjug

On je rekao da ovim setom zakona Ministarstvo finansija zaokružuje značajnu zakonodavnu aktivnost u ovoj godini.

Govoreći o propisima koji su usvojeni, Mali je istakao da je prvi i i možda najvažniji od svih – Zakon o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Francuske o saradnji u oblasti sprovođenja prioritetnih projekata u Republici Srbiji.

„Potpisivanjem ovog Sporazuma i njegovim usvajanjem u Skupštini na korak smo bliže cilju da građani Beograda i Srbije dobiju svoj prvi metro, kao i tome da radovi na ovom projektu krenu do kraja naredne godine“, kazao je ministar i dodao da će metro prestonici doneti civilizacijski napredak i bolji kvalitet prometa saobraćaja i prevoza građana.

Foto: Tanjug

Među usvojenim propisima je i Zakon o zaduživanju Republike Srbije kod UniCredit Bank Srbija A.D. Beograd za potrebe finansiranja Projekta Ruma-Šabac-Loznica.

„Izgradnja auto-puta Ruma-Šabac i brze saobraćajnice Šabac-Loznica jedan je od prioritetnih projekata Republike Srbije u drumskom transportu, s obzirom na to da je reč o projektu koji je važan za razvoj i povezivanje oko 600.000 ljudi u Mačvanskom i Sremskom okrugu, ali i Podrinje i zapadnu Srbiju sa Vojvodinom, kao i taj deo Srbije sa regionom, posebno Bosnom i Hercegovinom“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, komercijalnim ugovorom predviđena je ugovorena vrednost ovog projekta do 467,5 miliona evra kao i završetak projektno-tehničke dokumentacije i izvođenje radova, a izvođenje radova obuhvata izgradnju tri deonice:  Ruma-Šabac,  izgradnju mosta preko reke Save u Šapcu i izgradnju brze saobraćanice od Šapca do Loznice.

Digitron i papiri
Foto: Pixabay.com

Kao treći zakon iz oblasti nadležnosti Ministarstva finansija je Zakon o potvrđivanju Ugovora između Vlade Republike Srbije i Vlade Hong Konga Specijalnog administrativnog regiona Narodne Republike Kine o otklanjanju dvostrukog oporezivanja u odnosu na poreze na dohodak i na imovinu i sprečavanju poreske evazije i izbegavanja.

„Ovim propisom se otklanja problem dvostrukog oporezivanja fizičkih i pravnih lica – rezidenata dve strane.  Ugovor predstavlja pravni okvir i preduslov za ulaganja njihovih investitora u privredu Srbije, odnosno stvaranje uslova za njihovo učešće u procesu privatizacije, ali i za korišćenje odgovarajućih finansijskih instrumenata za podsticanje viših oblika bilateralne ekonomske saradnje“,  naveo je Mali.

Ministar je ponovio da su javne investicije planirane u 2021. na veoma visokom nivou.

Budžetom za 2021. predviđene SU ukupne investicije od oko 330 milijardi dinara, što je oko 5,5 odsto BDP.

„To je najveći nivo izdvajanja za kapitalne investicije do sada, što je pohvalio i  Fiskalni savet“, podsetio je Mali.

On je dodao da se javni dug na nivou opšte države smanjuje i da će do kraja 2021. godine biti na nivou ispod 58,7odsto BDP, kao i da su ciljevi fiskalne politike svakako usmereni na održanje fiskalne stabilnosti i smanjenje učešća javnog duga u BDP, te da ne očekuje veći rast javnog duga ni u sledećoj godini.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...