SLEDI NAJVEĆI PAD BDP U POSLEDNJIH POLA VEKA Pandemija u Švajcarskoj uništava proizvodnju i radna mesta

NovacSvetVesti

16.6.2020 11:52 Autor: Marija Jovanović 1

SLEDI NAJVEĆI PAD BDP U POSLEDNJIH POLA VEKA Pandemija u Švajcarskoj uništava proizvodnju i radna mesta SLEDI NAJVEĆI PAD BDP U POSLEDNJIH POLA VEKA Pandemija u Švajcarskoj uništava proizvodnju i radna mesta
Švajcarska privreda ove godine pretrpeće najgori pad u poslednjih nekoliko decenija jer pandemija korona virusa uništava proizvodnju i radna mesta, saopštila je švajcarska vlada... SLEDI NAJVEĆI PAD BDP U POSLEDNJIH POLA VEKA Pandemija u Švajcarskoj uništava proizvodnju i radna mesta

Švajcarska privreda ove godine pretrpeće najgori pad u poslednjih nekoliko decenija jer pandemija korona virusa uništava proizvodnju i radna mesta, saopštila je švajcarska vlada i istakla da će pad ipak biti manji od očekivanog i da će iznositi 6,2 odsto.

To je, kako prenosi seebiz, najveći pad švajcarskog BDP od 1975. godine, kada su ovu zemlju pogodile posledice naftne krize.  

Dok kompanije tek izlaze iz krize koja je posledica pandemije korona virusa, spoljna trgovina trpi, a lična potrošnja opada, te se očekuje da će stopa nezaposlenosti porasti na 3,8 odsto.

Foto: Pixabay.com

Nova vladina prognoza ipak predstavlja poboljšanje u odnosu na pad BDP od 6,7 odsto koji su ekonomisti švajcarske vlade predvideli u aprilu i povoljnija je nego što se očekivalo za ostale evropske zemlje. OECD predviđa pad od 11,5 odsto za Veliku Britaniju, 11,4 za Francusku i 11,3 odsto za Italiju.

Postepeni oporavak švajcarska vlada očekuje tokom druge polovine godine, pod uslovom da se ne bude drugog, masovnog talasa korona virusa. Za 2021. godinu predviđa ekonomski rast od 4,9 odsto, iako će nezaposlenost ostati visoka po švajcarskim standardima – 4,1 odsto.

Švajcarska vlada na krizu je odgovorila podsticajnim paketom vrednim više od 60 milijardi franaka, što je gotovo deset odsto nacionalnog BDP, dok je više od 15 milijardi švajcarskih franaka za hitne zajmove podeljeno za gotovo 130.000 kompanija. Oko 1,9 miliona ljudi, ili 37 odsto radne snage, prijavilo se za državnu pomoć.

  • Snežana

    16.6.2020 #1 Author

    Ako svajcarska ekonomija pukne,cemu mi da se nadamo…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...