U zagrebačkoj firmi očekuju rast prihoda od 20 odsto u 2021. godini

Slovenačka Iskra preuzima hrvatsku Elku

InvesticijeNovacRegionVesti

24.5.2021 08:30 Autor: Marko Miladinović

Slovenačka Iskra preuzima hrvatsku Elku Slovenačka Iskra preuzima hrvatsku Elku
Slovenačko preduzeće Iskra preuzima hrvatsku Elku, a transakcija će biti sprovedena kada se ispune uslovi koji uključuju i odobrenje nadležnih regulatora za zaštitu trzišne... Slovenačka Iskra preuzima hrvatsku Elku

Slovenačko preduzeće Iskra preuzima hrvatsku Elku, a transakcija će biti sprovedena kada se ispune uslovi koji uključuju i odobrenje nadležnih regulatora za zaštitu trzišne konkurencije u dve države, objavile su dve kompanije.

Ljubljanska kompanija Iskra, koja se bavi uvođenjem elektro i sistemskih rešenja, potpisala je ugovor o kupovini 100 odsto udela u hrvatskom preduzeću Elka, najvećem proizvođaču električnih kablova u ovom delu Evrope, navodi se u zajedničkom saopštenju u kojem se ne iznosi vrednost transakcije.

Ugovor o preuzimanju poslovnih udela potpisali su izvršni direktor i vlasnik Iskre Dušan Šešok i vlasnik grupe Elka – Cotra Miljenko Hacek, prenela je Hina.

Šešok je u saopštenju naveo da Iskra posluje izuzetno dobro uprkos pandemiji korona virusa. „Prošlu godinu smo završili s rekordnih 130 miliona evra konsolidovanih prihoda, a ove godine očekujemo dalji rast od preko 20 odsto“, istakao je direktor i većinski vlasnik Iskre.

Grupi Iskra je preuzimanje Elke druga značajna investicija u Hrvatskoj od 2019. godine, kada je preuzela Remontno brodogradilište u Šibeniku.

Kako piše Jutarnji list, tokom protekle dve godine Elka je sprovela temeljno finansijsko i operativno restrukturiranje, čime se pripremila za dobijanje novog vlasnika. Ovo zagrebačko preduzeće postoji više od jednog veka i ima proizvodne pogone na preko deset hektara, a optimistična očekivanja u narednom periodu zasnovana su na okretanju evropskih kupaca prema proizvođačima iz geografske blizine kada je reč o komponentama, ali i o sistemskim rešenjima za energetiku, telekomunikacije, železnicu i automatizaciju u industriji.

ELKA d.o.o.

Koledovčina 1, 10000 Zagreb, Hrvatska

Poslovni prihodi (EUR):
57.319.181,95 (2019)
Broj zaposlenih:
251 (2019)

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...