SLOVENIJA SE ZADUŽUJE ZBOG EPIDEMIJE Još 2,25 milijardi evra

RegionVesti

8.4.2020 13:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

SLOVENIJA SE ZADUŽUJE ZBOG EPIDEMIJE Još 2,25 milijardi evra SLOVENIJA SE ZADUŽUJE ZBOG EPIDEMIJE Još 2,25 milijardi evra
Izdavanjem nove obveznice s desetogodišnjim dospećem te povećanjem obima dveju prethodno izdanih državnih obveznica Slovenija se na finansijskom tržištu zadužila za novih 2,25 milijardi... SLOVENIJA SE ZADUŽUJE ZBOG EPIDEMIJE Još 2,25 milijardi evra

Izdavanjem nove obveznice s desetogodišnjim dospećem te povećanjem obima dveju prethodno izdanih državnih obveznica Slovenija se na finansijskom tržištu zadužila za novih 2,25 milijardi evra, objavio je slovenački poslovni list “Finance”.

Time je zajedno s izdavanjem desetogodišnje obveznice za 1,5 milijardi evra u januaru u i izdavanjem trezorskih zapisa Slovenija ukupan ovogodišnji dug povećala na 4,5 milijardi evra.

Prošle godine prihvaćenim programom finansiranja državnog budžeta za ovu godinu planiralo se zaduživanje u visini 1,58 milijarde evra. Medjutim, situaciju sa zaduživanjem promenila je pandemija korona virusa, te relaksacija strogih finansijskih pravila u EU-u, koju su preduzele Evropska komisija i Evropska centralna banka (ECB) zbog očekivanih negativnih posljedica ekonomskog šoka uzrokovanih pandemijom, prenosi capital.ba.

Slovenački parlament prošle je nedelje potvrdio privredno-socijalni paket za pomoć tokom epidemije vredan 3 milijarde evra, a vlada najavljuje još jedan takav zakonski paket u visini najmanje tri milijarde evra do kraja ovog meseca.

Slovenački premijer Janez Janša se ponovno založio za izdavanje tzv. “korona obveznica” kako bi se te zemlje EU bolje suočile s krizom i mogle zadužiti na finansijskom tržištu pod povoljnijim uslovima jednakim za sve, a za koje bi garantovala cela EU.

On je najavio da će dobar deo slovenačkih preduzeća koja sada ne rade kao i neke uslužne delatnosti te promet “možda” početi raditi posle Uskršnjeg ponedeljka, ako se Slovenci i dalje budu disciplinovano držali restrikcija i vodili računa o socijalnoj distanci, te da bi i neka stroga ograničenja u tom slučaju mogla biti ukinuta krajem aprila.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...