Visoki troškovi života i inflacija mogli bi da nateraju građane na štednju

Smanjena kupovna moć utiče na očekivanja hrvatske privrede

BiznisNovacRegionVesti

30.6.2022 09:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Smanjena kupovna moć utiče na očekivanja hrvatske privrede Smanjena kupovna moć utiče na očekivanja hrvatske privrede
Očekivanja privrednih delatnosti u Hrvatskoj stagnirala su u junu, balansirajući između talasa pesimizma u maloprodaji zbog smanjene kupovne moći potrošača i poboljšanih očekivanja u... Smanjena kupovna moć utiče na očekivanja hrvatske privrede

Očekivanja privrednih delatnosti u Hrvatskoj stagnirala su u junu, balansirajući između talasa pesimizma u maloprodaji zbog smanjene kupovne moći potrošača i poboljšanih očekivanja u industriji i uslužnom sektoru, pokazalo je istraživanje Evropske komisije (EK).

Indeks ekonomske klime (ESI) u Hrvatskoj porastao je u junu za 0,2 boda u odnosu na maj, na 109,4 boda, pokazuje izveštaj EK, piše Seebiz.

Raspoloženje u maloprodaji naglo se pogoršalo, što je dovelo do pada indeksa za čak 4,9 bodova, odražavajući bojazan da bi visoki troškovi života i inflacija mogli naterati građane na štednju.

Strahovanja su potvrdila pogoršana očekivanja potrošača čiji je indeks pao za 2,3 boda.

Poslovni čelnici u industriji i uslužnom sektoru pokazali su na početku leta pojačani optimizam koji se iskazao u rastu indeksa za 1,5 odnosno za 1,3 boda. Blago je poboljšano i raspoloženje u građevinskom sektoru, uz rast indeksa za 0,9 bodova. Poslovni čelnici očekuju da će pojačano zapošljavati u letnjoj sezoni, ali i ujedno procenjuju da je neizvesnost u poslovanju znatno izraženija nego u maju.

Pogoršanje u Evropi

Menadžeri u EU i evrozoni očekuju slabije poslovanje nego u maju, što se odrazilo na pad indeksa ekonomske klime za 1,7 odnosno jedan bod.

Među vodećim privredama najviše je pao indeks ekonomske klime u Holandiji, za 3,6 bodova.

Slede Nemačka i Španija s padom ESI-ja za 1,9 bodova i Poljska gde je smanjen za 1,5 u odnosu na maj, pokazuje izveštaj.

Najviše su na pogoršana očekivanja u građevinskom sektoru i među potrošačima, ali raspoloženje nije optimistično ni u maloprodaji.

U industriji EU očekivanja su bila gotovo nepromenjena dok su u evrozoni poboljšana. Uslužni sektor iskazao je na početku leta blagi optimizam.

Menadžeri na oba područja procenjuju da će manje zapošljavati u idućim mesecima, prema padu indeksa EEI za 1,6 bodova u EU i za 1,7 bodova u evrozoni.

Upozoravaju i na pojačanu neizvesnost u poslovanju, uz rast indeksa EUI za 1,3 boda u Uniji i za 1,4 boda u evrozoni.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...