Pripreme za veliki remont i izgradnju novih reaktora

Smena direktora elektroprivrede Francuske

EUFirme u fokusuU fokusuVesti

7.7.2022 18:01 Autor: Vladimir Jokanović 2

Smena direktora elektroprivrede Francuske Smena direktora elektroprivrede Francuske
Francuska multinacionalna elektroprivreda kompanija EDF i francuska vlada traže novog generalnog direktora, koji bi rukovodio remontom elektroprivrede i izgradnjom više nuklearnih reaktora, dan nakon... Smena direktora elektroprivrede Francuske

Francuska multinacionalna elektroprivreda kompanija EDF i francuska vlada traže novog generalnog direktora, koji bi rukovodio remontom elektroprivrede i izgradnjom više nuklearnih reaktora, dan nakon što je Francuska objavila da će u potpunosti nacionalizovati kompaniju EDF opterećenu dugovima.

EDF u kojoj država već ima 84 odsto vlasničkog udela, jedna je od najvećih evropskih kompanija i centralna je za francusku nuklearnu strategiju, na koju se vlada oslanja kako bi ublažila uticaj rasta cena energije, prenosi Reuters.

Manje od dve decenije nakon što je EDF pušten na berzu uz veliku pompu, kompanija je opterećena prekidima rada u zastarelim nuklearnim elektranama, pretrpela je skupa kašnjenja nabavki novih reaktora i snosila je teret vladinih mera da zaštiti domaćinstva od porasta troškova energije.

„Mapa puta za budućeg šefa EDF je da proizvodi više i što je brže moguće. To je izgradnja šest novih nuklearnih reaktora i to je nastavak posvećenosti obnovljivim izvorima energije“, rekao je francuski ministar finansija Bruno Le Mer (Bruno Le Maire) za Radio Evropa 1.

On nije predložio nikoga po imenu, ali je rekao da to mora da bude neko ko može da savlada velike industrijske programe i neko ko ima osećaj za kompromis sa sindikatima i Evropskom komisijom. Dosadašnji direktor DEF nedavno je kritikovao vladu što je prodavala nuklearnu energiju ispod cene, ali je Le Mer istakao da smena direktora nije kazna za njegove kritike.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...