Ćin Gang se mesec dana nije pojavio u javnosti

Smena kineskog ministra spoljnih poslova

SvetVesti

25.7.2023 14:33 Autor: Vladimir Jokanović 2

Smena kineskog ministra spoljnih poslova Smena kineskog ministra spoljnih poslova
Kineski parlament najavio je smenu Ćin Ganga (57) sa pozicije ministra spoljnih poslova. Ćin se nije pojavio u javnosti od 25. juna, a kinesko... Smena kineskog ministra spoljnih poslova

Kineski parlament najavio je smenu Ćin Ganga (57) sa pozicije ministra spoljnih poslova. Ćin se nije pojavio u javnosti od 25. juna, a kinesko Ministarstvo spoljnih poslova dan ranije nije želelo da odgovori na pitanje o njegovom zdravstvenom stanju.

Vang Ji (69) šef kancelarije Komisije za spoljne poslove Centralnog komiteta imenovan je za ministra. Vang je do 30. decembra prošle godine bio ministar spoljnih poslova Kine. Razlog smene Ćin Ganga nije poznat, prenosi Komersant.

Prema navodima kineske novinske agencije Sinhua, odluka o smeni ministra doneta je na 4. sednici Stalnog komiteta 14. Nacionalnog kongresa, koja se održava u velikoj sali parlamenta u Pekingu.

Ćin Gang je poslednji put viđen 25. juna kada je u Pekingu održao sastanak sa zamenikom šefa ruskog Ministarstva spoljnih poslova Andrejem Rudenkom. Zbog nedostatka informacija o tome gde se nalazi Ćin, britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli (James Cleverly) odložio je posetu Pekingu.

Zapadni mediji izneli su nekoliko teorija o tome šta je moglo da se dogodi kineskom diplomati, uključujući i njegov prelazak na neku višu poziciju u administraciji.

Tagovi
KINA VESTI
  • SHALIMAR

    25.7.2023 #1 Author

    Bas cudno da se nista ne zna kao razlog odlaska…

    Odgovori

  • Lija

    31.8.2023 #2 Author

    Ko li mu je rekao da ide

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...