i pored sankcija, raste izvoz u rusiju

Snažan rast nemačkog izvoza uprkos ratu

BiznisEUInfrastrukturaPoslovanjeVesti

3.8.2022 12:39 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Snažan rast nemačkog izvoza uprkos ratu Snažan rast nemačkog izvoza uprkos ratu
Nemački izvoznici su u prvoj polovini godine, nakon snažnog zamaha u junu, ostvarili veliki plus, uprkos privrednim posledicama rata u Ukrajini, te je izvoz... Snažan rast nemačkog izvoza uprkos ratu

Nemački izvoznici su u prvoj polovini godine, nakon snažnog zamaha u junu, ostvarili veliki plus, uprkos privrednim posledicama rata u Ukrajini, te je izvoz za šest meseci porastao za 13 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Ukupna vrednost izvoza dostigla je 754,2 milijarde evra, saopštio je u sredu Savezni zavod za statistiku. S druge strane, uvoz je još više porastao – za 26,2 odsto, na 722,5 milijardi evra, prenosi agencija DPA.

Nakon pada u maju, izvoz u junu je opet porastao za 4,5 odsto.

Nemačka je imala veliki rast prvenstveno u trgovini sa SAD – ukupan obim izvoza bio je 134,3 milijarde evra, što je za 18,4 odsto više nego u istom mesecu prošle godine. Uvoz je istovremeno porastao za 27,9 odsto, na 127,9 milijardi evra.

I pored sankcija, u junu je izvoz u Rusiju skočio za 14,5 odsto, na 1,2 milijarde evra. Za godinu dana, međutim, značajno je opao – čak 40,3 odsto. Uvoz iz Rusije je u junu bio veći u odnosu na maj za 4,8 odsto i bio vredan 3,5 milijarde evra. Rusija Nemačkoj uglavnom isporučuje sirovine i energente.

Nemačka je zavisna od energije iz inostranstva, a cene nafte i gasa su značajno porasle od početka rata u Ukrajini. Mogućnost nestašica gasa sve više utiče na izglede izvoznika, pokazalo je nedavno istraživanje ekonomskog instituta Ifo, u kome je učestvovalo oko 2.300 kompanija, prenosi agencija DPA.

Izvozna očekivanja, svojevrsni indikator raspoloženja u branši, pao je tokom poslednjih mesec dana za 3,9 odsto, na negativnih 0,5.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...