SOKOJ UMANJIO RAČUNE UGOSTITELJIMA Bilo je dobre volje, ali je to nespretno urađeno, smatra Relić

IntervjuPoslovanjePreduzetnikSrbijaU fokusuVesti

19.1.2021 16:41 Autor: Julijana Vincan 0

SOKOJ UMANJIO RAČUNE UGOSTITELJIMA Bilo je dobre volje, ali je to nespretno urađeno, smatra Relić SOKOJ UMANJIO RAČUNE UGOSTITELJIMA Bilo je dobre volje, ali je to nespretno urađeno, smatra Relić
Organizacija muzičkih autora (Sokoj) i Organizacija proizvođača fonograma (OFPS) uputili su krajem decembra prošle godine račune privrednicima na ime naplate naknade za emitovanje muzičkih... SOKOJ UMANJIO RAČUNE UGOSTITELJIMA Bilo je dobre volje, ali je to nespretno urađeno, smatra Relić

Organizacija muzičkih autora (Sokoj) i Organizacija proizvođača fonograma (OFPS) uputili su krajem decembra prošle godine račune privrednicima na ime naplate naknade za emitovanje muzičkih dela (muzički dinar), a po osnovu autorskih prava sa popustima, za nekoliko meseci, iako mnogi od njih nisu radili, pa ni emitovali muziku.

„Upravni odbor Sokoja doneo je odluku da se korisnicima, a to su: ugostiteljski objekti (restorani, kafei, kafići, internet kafei, bašte, kiosci brze hrane koji poseduju prostor za smeštaj gostiju) i diskoteke, klubovi, splavovi i drugi slični ugostiteljski objekti, odobri umanjenje računa za decembar 2020. godine u visini od 50 odsto. Korisnicima koji su obavestili Sokoj da nisu radili neće biti fakturisana autorska naknada“, istaknuto je na sajtu Organizacije muzičkih autora Sokoj.

Foto: Tanjug

Ta organizacija je na računima navela da je odobrila popust za mart i april od 50 odsto i za jul i avgust od 30 odsto, a OFPS je oprostio naknadu za mart i april. Račun za naknadu se ispostavlja u novembru za prethodnih 10 meseci i plaća se jednokratno u roku od dvadesetak dana, a OFPS je naveo da će obračunavati zateznu kamatu za prekoračenje roka.

„Možemo reći da je bilo dobre volje, ali sve je to jako nespretno i nesrećno urađeno. Pre svega, niko nije trebalo da dobije račune za 45 dana vanrednog stanja. To je neprihvatljivo. Kada su klubovi i noćni barovi u pitanju, nije trebalo uopšte fakturisati posle 15. marta jer nismo radili. Neki jesu uspeli u baštama da odrade tri vikenda u junu i septembar, ali da sam na mestu Sokoja, ni tih sedam nedelja ne bih fakturisao – uništeni smo i bez toga“, naglasio je predsednik Udruženja noćnih barova i klubova i predsednik Udruženja ugostitelja, Miša Relić.

Konobar poslužuje kafu
Foto: Tanjug

Dodaje da kada su restorani i kafići u pitanju, fakture su morale sve vreme da budu 50 odsto.

„Ne znam da li je tako i bilo, jer nemam kafić, ali smatram da bi, recimo, fer bilo da se fakturišu maj, jun, septembar i oktobar sa 50 odsto popusta, a da za jul, avgust, novembar i decembar bude popust od 80 odsto, na sudu ili u dogovoru sa Sokojem, to će biti naš stav“, naglasio je Relić za Biznis.rs.

Foto: Tanjug

Visina naknade zavisi od kvadrature poslovnog prostora, važnosti muzike za delatnost kojom se privrednik bavi i lokacije. Tarife za ostvarivanje prava na naknadu za javno saopštavanje muzičkih dela, interpretacija i fonograma u prevoznim sredstvima, bioskopima, pozorištima, bilijar salama i recepcijama obračunavaju se u bodovima, a vrednost boda zavisi od rasta potrošačkih cena.

„Popust bi morao da bude 80 procenata, kao i za novembar, jul i avgust iz vrlo jednostavnog razloga –  kapacitet nam je smanjen za 75 odsto, radno vreme je smanjeno za četiri ili više sati, a s obzirom da je u pitanju ključni period za naše poslovanje vreme večere, ili kada su klubovi u pitanju noć, to znači da nam je radno vreme ukinuto“, istakao je naš sagovornik.

Foto: Tanjug

On kaže da samo od ručka 90 odsto restorana ne može da živi, a kamoli da plaća Sokoju za prazan lokal.

„Klubovi nisu radili. Vidite, mi plaćamo Sokoj po stolici, po kvadraturi, tako da je tu sve jasno i ne znam šta im bi da stave samo 50 odsto popusta, jer ne znam na kom sudu će to i kako da odbrane. Greška većine kolega koji su vlasnici noćnih barova i klubova je što nisu poslali mejl Sokoju da zbog pandemije ne rade. Sad će to morati na sudu da dokazuju i na osnovu odredbi države, odnosno, kriznog štaba“, navodi Relić.

Foto: Tanjug

Dodaje da ima osećaj da je Sokoj radio slično onome kako je grad radio sa rentama gradskih lokala i da je tu sada situacija vrlo nezgodna.

Ko se seti, ko ima para da se sudi, ko ima nerava da se sudi, ići će na sud. Ne možete da nam naplatite rente lokala u periodu kada ste nam zabranili korišćenje istih i rad u njima. Ako i ne dobijemo presudu u Srbiji, dobićemo je kasnije, u Strazburu. Isto važi i za Sokoj – koliko smo radili, toliko ćemo platiti. Smanjen nam je kapacitet od juna za 75 odsto, radno vreme je osciliralo, ali je sve vreme smanjeno tako da je i osnov za fakturisanje drastično smanjen, a kod klubova ga i nema. Nema tog suda koji će presuditi u korist Sokoja za fakture tokom vanrednog stanja, pa ni tokom pandemije“, zaključuje predsednik Udruženja ugostitelja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...