EPCG pokreće projekat Solari

Solarne panele imaće oko 3.000 domaćinstava u CG

EkologijaInvesticijeNovacRegionU fokusuVesti

21.9.2021 09:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Solarne panele imaće oko 3.000 domaćinstava u CG Solarne panele imaće oko 3.000 domaćinstava u CG
Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) raspisala je tender za nabavku i isporuku opreme i materijala za realizaciju projekta Solari 3000+ za domaćinstva i Solari 500+... Solarne panele imaće oko 3.000 domaćinstava u CG

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) raspisala je tender za nabavku i isporuku opreme i materijala za realizaciju projekta Solari 3000+ za domaćinstva i Solari 500+ za fizička i pravna lica do 30 kilovata (kW).

„Tender vredan 19,9 miliona evra je otvoren do 25. oktobra, a u četri partije nabavljaju se monokristalni fotonaponski moduli, invertori i smart meter trofazna brojila, potkonstrukcija fotonaponskog sistema i energetska infrastruktura i zaštitna oprema. Projekti Solari 3000+ i Solari 500+ predstavljaju početak energetske tranzicije u Crnoj Gori i jednu od najznačajnijih investicija u energetskom sektoru u poslednjih 40 godina“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je cilj projekta da se kroz energetsku tranziciju, emisija CO2 svede na najmanju moguću meru i očuva životna sredina. Tim projektom će se, kako je najavljeno, omogućiti da 3.000 domaćinstava koja stanuju u individualnim stambenim objektima dobije instalacije fotonaponskih, odnosno solarnih panela, pa od potrošača i kupaca postanu proizvođači i prodavci električne energije (prosumer).

Iz EPCG je naglašeno da će investicija omogućiti da se i 500 pravnih lica, odnosno malih proizvodnih pogona i javnih ustanova kandiduje za učešće u ovom projektu.

„Tim projektom proizvodnja električne energije orijentisaće se na obnovljive izvore, a građanima, po najpovoljnijim uslovima, omogućiti da sami proizvode obnovljivu energiju bez emisije ugljen-dioksida“, piše u saopštenju.

Predsednik odbora direktora EPCG, Milutin Đukanović, izjavio je da će građani na taj način biti u prilici da sami proizvode električnu energiju za svoje potrebe i da, eventualno, proizvedeni višak energije prodaju Elektroprivredi.

„To znači da, osim otplate kredita za solarne panele, neće imati troškove za električnu energiju, jer će je sami proizvoditi, a rata će biti približna prosečnom računu za električnu energiju. Kad građani otplate svoju opremu, a predviđeni period otplate je od šest do osam godina, dobijaju besplatnu električnu energiju“, pojasnio je Đukanović.

U realizaciji projekta će, kako je najavljeno, važnu ulogu imati EKO fond koji će sredstva koja će mu uplatiti Elektroprivreda iskoristiti da subvencioniše korisnike sa 20 odsto vrednosti instalacije. Naime, građani prijavom za pomenuti projekat ostvaruju mnogobrojne koristi – da sami proizvode električnu energiju, čime se dugoročno umanjuje račun za električnu energiju, umanjena tržišna vrednost fotonaponskog sistema zbog subvencije Eko fonda na opremu od 20 procenata, a rata kredita za solarni sistem približna je iznosu prosečnog računa umanjenog za subvenciju od 20 odsto.

„Koristi se obnovljivi izvor energije koji ne generiše štetne materije i ne zagađuje okolinu, samim tim obezbeđuje se zdravije i čistije okruženje, a uz isporuku i montažu opreme EPCG će obezbediti i logističku podršku u daljoj realizaciji projekta“, dodaje se u saopštenju.

Iz Elektroprivrede su naveli da se na međunarodni javni poziv za obezbeđenje finansijskih sredstava za finansiranje projekata Solari 3000+ i Solari 500+, koji je EPCG raspisala 2. avgusta, prijavilo osam zainteresovanih institucija i u toku je odabir finansijskog partnera. Očekuje se da će u najkraćem roku biti raspisan i javni poziv za građane Crne Gore da se prijave za učešće u projektu Solari

Kompletnu realizaciju projekata vodi Komisija za investicije u elektroenergetskom sektoru koju čine predstavnici EPCG, EKO FONDA, Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Opštine Nikšić, Ministarstva kapitalnih investicija, Ministarstva finansija, CEDIS, Uprave za nekretnine i CGES, a na čijem je čelu predsednik Odbora direktora EPCG, Milutin Đukanović.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...