Energetska neutralnost EU počela je ozbiljno da brine zvanični Madrid

Španci ne znaju kako da umanje račune za struju

EUVesti

5.8.2021 09:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Cene električne energije u Španiji dostigle su rekordne vrednosti ove nedelje, treći put ove godine, nakon što je već jednom premašena gornja granica od...

Cene električne energije u Španiji dostigle su rekordne vrednosti ove nedelje, treći put ove godine, nakon što je već jednom premašena gornja granica od 100 evra za megavat-sat, cena koja je čak tri puta veća od one koja je plaćana na veleprodajnom tržištu energije prošle godine.

Izvršna vlast u Španiji pokušala je da obuzda rast cena smanjenjem poreza na dodatu vrednost u junu ove godine, sa 21 odsto na deset odsto, nakon što je prethodnog meseca došlo do poskupljenja električne energije za 45,5 odsto na godišnjem nivou. Međutim, smanjenje poreza nije uspela da obuzda poskupljenje struje. Zato sada vlada razmatra i druge mere da bi obuzdala poskupljenje strateškog proizvoda.

Treća potpredsednica vlade i ministarka za ekološku tranziciju i demografiju Španije Teresa Ribera pozvala je i zvanični Brisel da preduzme mere za zaustavljanje poskupljenja električne energije.

U izjavi koju je Ribera dala časopisu Financial Times, ona poručuje Evropskoj komisiji da je pogrešila kada je utvrdila maksimalnu gornju granicu cena električne energije, umesto da račun bude određen maksimalnom cenom koju su nacionalne elektromreže spremne da plate.

Ribera upozorava da bi, ukoliko se nešto hitno ne učini, potrošači u Španiji mogli da odbiju evropske inicijative za smanjenje emisija ugljen-dioksida, što podrazumeva i veće troškove u računima za struju, kada se primene ekološke takse.

„Moramo da preispitamo rad tržišta koje je izradilo svoja pravila kada razlika između tehnologija nije bila tako velika. Treba nam cena koja pokriva troškove, ali koja je razumna i za potrošače. Evropska komisija smatra da to nije kompatibilno tržištu sa velikom unutrašnjom konkurencijom“, rekla je Ribera za Financial Times.

Ona je podsetila da Španci plaćaju najskuplju struju u Evropi, do 20 odsto više nego što ona košta u Nemačkoj, Francuskoj ili Holandiji.

„Evropski propisi o cenama energije i graničnim troškovima više su prilagođeni uslovima tržišta kao što su Nemačka ili Poljska, na kojima je potrebno podstaći ulaganja za postepeno ukidanje njihove industrije uglja, dok je EU osigurala da njen trenutni sistem cena podstiče slobodnu konkurenciju i da korišćenje obnovljivih izvora energije umanjuju iznose računa za struju“, zaključila je Ribera.

Tagovi
VESTI

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...