SPOLJNI DUG HRVATSKE U PRVOM KVARTALU 40,5 MILIJARDI EVRA Skoro 75 odsto BDP

RegionVesti

18.7.2020 14:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

SPOLJNI DUG HRVATSKE U PRVOM KVARTALU 40,5 MILIJARDI EVRA  Skoro 75 odsto BDP SPOLJNI DUG HRVATSKE U PRVOM KVARTALU 40,5 MILIJARDI EVRA  Skoro 75 odsto BDP
Na kraju prvog kvartala ove godine, prema poslednjim podacima Hrvatske narodne banke (HNB), bruto spoljni dug Hrvatske iznosio je 40,5 milijardi evra, što je... SPOLJNI DUG HRVATSKE U PRVOM KVARTALU 40,5 MILIJARDI EVRA  Skoro 75 odsto BDP

Na kraju prvog kvartala ove godine, prema poslednjim podacima Hrvatske narodne banke (HNB), bruto spoljni dug Hrvatske iznosio je 40,5 milijardi evra, što je za oko 400 miliona evra (za 1 odsto) manje u odnosu na kraj prošle godine, prenosi seebiz.eu.

Na taj način bruto spoljni dug Hrvatske na kraju marta iznosio je 74,7 odsto BDP-a,  što je za 1 procentni poen manje u odnosu na kraj 2019. godine.

Spoljni dug sektora opšte države iznosio je 13,2 milijarde evra što je za 334 miliona evra manje u odnosu na kraj prošle godine. Učešće spoljnog duga opšte države u ukupnom dugu je 15,4 odsto.

Bruto spoljni dug finansijskog sektora, odnosno poslovnih banaka krajem prvog tromesečja 2020. godine iznosio je oko 4 milijarde evra, što je za 45 miliona evra manje u odnosu na kraj 2019.

Analitičari Rajfajzen banke u Hrvatskoj očekuju u ovoj godini rast bruto spoljnog duga zemlje i u nominalnom i u relativnom iznosu, pre svega zbog potrebe finansiranja oporavka i ponovnog pokretanja privrede posle krize izazvane pandemijom COVID-19.

Sa druge strane, očekivani osetan pad BDP-a, uticaće i na porast učešća spoljnog duga u bruto društvenom proizvodu zemlje, i to prema procenama, do nivoa od preko 90 odsto BDP-a.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...