u prvih pet meseci ove godine zabeležen rast od 40 odsto

Spoljnotrgovinska razmena Srbije i Kine tokom 2021. godine 5,3 milijarde dolara

PoslovanjeSrbijaSvetU fokusuVesti

3.8.2022 13:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Spoljnotrgovinska razmena Srbije i Kine tokom 2021. godine 5,3 milijarde dolara Spoljnotrgovinska razmena Srbije i Kine tokom 2021. godine 5,3 milijarde dolara
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je sa ambasadorkom Kine Čen Bo o nastavku razvoja bilateralnih političkih i ekonomskih odnosa, saopštio je njen kabinet.... Spoljnotrgovinska razmena Srbije i Kine tokom 2021. godine 5,3 milijarde dolara

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je sa ambasadorkom Kine Čen Bo o nastavku razvoja bilateralnih političkih i ekonomskih odnosa, saopštio je njen kabinet.

Poseban akcenat, kako je navedeno, Brnabić je stavila na rast ekonomske saradnje i istakla da je obim robne razmene dve zemlje 2021. godine iznosio 5,3 milijarde američkih dolara, uz rast srpskog izvoza za 157,7 odsto.

Za pet meseci ove godine razmena je bila 2,62 milijarde dolara, što je za skoro 40 odsto više u odnosu na 2021. godine. Rast je zabeležen i u izvozu, više od 76 odsto, kao i uvozu, oko 32 odsto, prenosi agencija Beta.

Inače, Kina je u protekloj godini bila na drugoj poziciji najvećih spoljnotrgovinskih partnera Srbije.

Brnabić je rekla da je tokom poslednje decenije izvoz Srbije u Kinu povećan 152 puta, a da se samo u protekle tri godine, od 2019, „triplirao“.

Od pet najvećih srpskih izvoznika u prošloj godini čak tri su kompanije u vlasništvu kineskih investitora koje su ostvarile ukupan izvoz od 1,9 milijardi evra, predočila je Brnabić.

Posebno zadovoljstvo ona je izrazila povodom obnavljanja direktne avio linije Beograd – Peking jedne kineske kompanije, ali i planiranih redovnih linija kompanije Air Serbia od kraja oktobra.

Govoreći o trenutnoj političkoj situaciji u svetu, Brnabić je Čen Bo prenela da Srbija podržava politiku jedne Kine i da Tajvan smatra sastavnim delom Kine. „Taj stav se neće menjati“, istakla je Brnabić.

Čen Bo je zahvalila na doslednom stavu Srbije i podršci Kini po tom pitanju.

Dodala je da Srbija i dalje može da računa na kontinuranu podršku Kine na međunarodnom planu, ali i na razvoj i unapređenje saradnje na drugim poljima poput zelene agende, energetike, biotehnologija i razvoja novih tehnologija, prenosi agencija Beta.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...