SPREMAN NASTAVAK GRADNJE SEVERNOG TOKA 2 SAD prete novim sankcijama i pozivaju na moratorijum radova

EUSvetVesti

7.12.2020 17:36 Autor: Vladimir Jokanović 0

SPREMAN NASTAVAK GRADNJE SEVERNOG TOKA 2 SAD prete novim sankcijama i pozivaju na moratorijum radova SPREMAN NASTAVAK GRADNJE SEVERNOG TOKA 2 SAD prete novim sankcijama i pozivaju na moratorijum radova
Ruski brodovi za polaganje cevi stigli su na trasu gasovoda „Severni tok 2“ (ST2) u Baltičkom moru, gde se očekuje najavljeni nastavak radova. Prema... SPREMAN NASTAVAK GRADNJE SEVERNOG TOKA 2 SAD prete novim sankcijama i pozivaju na moratorijum radova

Ruski brodovi za polaganje cevi stigli su na trasu gasovoda „Severni tok 2“ (ST2) u Baltičkom moru, gde se očekuje najavljeni nastavak radova. Prema informacijama specijalizovanih portala za praćenje plovidbe, ruski cevopolagači „Akademik Čerski“ i „Fortuna“ od subote zauzimaju radne pozicije.

Prema ranijoj najavi radova, koji bi trebalo da traju do 31. decembra, u planu je postavljanje 2,6 kilometara cevi uz obalu Nemačke prema Danskoj. Istovremeno, američki ambasador u Nemačkoj pozvao je Berlin i Evropsku uniju da proglase dvomesečni moratorijum na radove, kao signal Moskvi, prenosi Moscow Times, pozivajući se na nemački Handelsblatt.

„Gasovod nije samo ekonomski projekat, nego i političko sredstvo koje Kremlj koristi da zaobiđe Ukrajinu i podeli Evropu“, rekao je američki diplomata Robin Kvinvil (Robin Quinville). SAD tvrde da ST2 narušava evropsku energetsku bezbednost u trenutku kada su odnosi Rusije i Zapada potonuli na najniži nivo posle Hladnog rata.

Foto: Pixabay.com

Američki Kongres zapretio je novim sankcijama kompanijama koje budu učestvovale u izgradnju ST2, ali uprkos tome, Nemačka i Rusija izgleda da su rešile da konačno završe ovaj gigantski energetski projekat, preneo je u nedelju Tanjug, pozivajući se na Deutsche Welle. U dogovoru koji su postigli američke demokrate i republikanci, ostavlja se mogućnost da se konsultuju sa evropskim državama koje su povezane sa gradnjom gasovoda.

Izgradnja preostalih oko 160 od ukupno 2.450 kilometara cevovoda zastala je pre godinu dana kada se švajcarska kompanija „Allseas“, koja je gradila gasovod povukla iz posla pod pretnjom američkih sankcija. Američki Senat uključio je u julu dodatne sankcije protiv rusko-nemačkog projekta izgradnje gasovoda ST2 u nacrt budžeta nacionalne odbrane.

ST2 je partnerski poduhvat ruskog Gazproma i pet evropskih energetskih kompanija – francuske ENGIE, austrijskog OMW, britansko-holandske Royal Dutch Shell i nemačkih Uniper i Wintershall, a svaka od evropskih kompanija obavezala se da će sa po 950 miliona evra učestvovati u finansiranju projekta, dok je za ostatak finasiranja obavezu preuzela ruska kompanija. Prema inicijalnom planu gasovod je trebalo da postane operativan do kraja 2020. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...