Cilja se na mlađe korisnike koji vole mikrokreditne usluge

Square preuzima australijski Afterpay za 29 milijardi dolara

BerzaNovacSrbijaVesti

2.8.2021 11:53 Autor: Marko Miladinović

Square preuzima australijski Afterpay za 29 milijardi dolara Square preuzima australijski Afterpay za 29 milijardi dolara
Američka platna kompanija Square, koju je pokrenuo osnivač društvene mreže Twitter, Džek Dorsi (Jack Dorsey), saopštila je da planira da kupi australijsku fintech firmu... Square preuzima australijski Afterpay za 29 milijardi dolara

Američka platna kompanija Square, koju je pokrenuo osnivač društvene mreže Twitter, Džek Dorsi (Jack Dorsey), saopštila je da planira da kupi australijsku fintech firmu Afterpay radi daljeg širenja poslovanja na sve brže rastućem tržištu plaćanja na rate.

Preuzimanje vredno 29 milijardi dolara biće u celosti plaćeno akcijama kompanije Square, a prema postignutom dogovoru vrednost Afterpaya je procenjena na 30 odsto većem nivou od njene poslednje procene tržišne kapitalizacije, po prethodnom berzanskom danu, prenosi CNBC.

Džek Dorsi je u zvaničnom saopštenju naveo da širenjem poslovanja na tzv. tržištu „kupi odmah – plati kasnije“ finansijskih proizvoda, Square želi da učini „finansijski sistem pristupačnijim i inkluzivnijim“, dodajući da je Afterpay izgradio pouzdan brend u skladu sa tim principima, pošto ima oko 16 miliona registrovanih korisnika.

Vrednost akcija Afterpaya je nakon objave ove informacije značajno porasla na berzi u Australiji, zaključivši trgovanje u plusu od gotovo 19 procenata.

Kretanje vrednosti akcija kompanije Afterpay na Sidnejskoj berzi, u australijskim dolarima/Izvor: ASX-Google

Sa tim dodatnim skokom vrednosti, australijska kompanija sada vredi na tržištu oko 33,25 milijardi australijskih dolara, odnosno oko 24,46 milijardi američkih dolara.

Integracijom servisa australijske kompanije u svoj platni sistem, Squer računa na potrošače koji izbegavaju klasične kredite, pri čemu posebno ima u vidu mlađe kupce koji više vole moderne institucije za mikrofinansiranje.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...