Pet miliona dinara za organizovano dovođenje u Srbiju

Srbija daje subvencije od 15 i 20 evra po stranom turisti

BiznisSrbijaTurizamVesti

11.6.2021 14:08 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Srbija daje subvencije od 15 i 20 evra po stranom turisti Srbija daje subvencije od 15 i 20 evra po stranom turisti
Vlada Srbije je danas donela odluku o subvencionisanju organizovanog dovođenja stranih turista u zemlju, za šta je opredelila pet miliona dinara Uredbom o uslovima... Srbija daje subvencije od 15 i 20 evra po stranom turisti

Vlada Srbije je danas donela odluku o subvencionisanju organizovanog dovođenja stranih turista u zemlju, za šta je opredelila pet miliona dinara Uredbom o uslovima i načinu dodele i korišćenja sredstava za podsticanje unapređenja organizovanog turističkog prometa na teritoriji Srbije.

Pravo na dodelu subvencija imaju domaće turističke agencije, organizatori putovanja, i to po realizaciji organizovanih grupa od najmanje 15 članova domaćih ili stranih turista.

Za organizovano putovanje sa tri do četiri noćenja, i međunarodni kongres ili korporativni događaj sa dva do četiri noćenja, subvencije po stranom turisti iznose 15 evra. Kod ostvarenih pet i više noćenja, subvencije po stranom turisti će iznositi 20 evra, saopštila je vlada.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Srbiji je u aprilu 2021. u odnosu na isto vreme prethodne godine, broj dolazaka turista bio veći za preko 2.000 odsto, a broj noćenja veći za blizu 860 odsto.

Veća motivacija za strane goste

Prema rečima ministarke trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjane Matić, subvencije će doprineti motivaciji za dovođenje stranih gostiju.

Tatjana Matić – Foto: Vlada Srbije

„Subvencijama koje se odnose na organizovanje turističkih putovanja biće povećana motivisanost za dovođenje stranih gostiju, ali i elastičniji pristup u politici cena i određeni stepen amortizacije negativnih cenovnih uticaja“, izjavila je ministarka.

Ona je pozdravila odluku Vlade i dodala da su neophodni direktni podsticaji u turizam koji će omogućiti oporavak sektora koji ima veliki uticaj i na druge privredne grane.

  • Anna

    11.6.2021 #1 Author

    Lep podsticaj. Još samo da se uredi kontrola ko i kako ulazi u zemlju i biće odlično za sve

    Odgovori

  • Tina

    11.6.2021 #2 Author

    Svakako ce pomoci turizmu. Samo stepen amortizacije negativnih cenovnih uticaja, sta li je to?

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...