Predviđeni kapacitet proizvodnje 3,3 miliona tona godišnje

Srbija dobija zeleni digitalizovani rudnik

EkologijaSrbijaU fokusuVesti

22.7.2021 18:25 Autor: Miljan Paunović 0

Srbija dobija zeleni digitalizovani rudnik Srbija dobija zeleni digitalizovani rudnik
Ministarstvo rudarstva i energetike nedavno je izdalo rešenje kojim se kompaniji Ziđin Majning (Zijin Mining) odobravaju poslovi na projektu izgradnje rudnika Čukaru Peki kod Bora. Tim... Srbija dobija zeleni digitalizovani rudnik

Ministarstvo rudarstva i energetike nedavno je izdalo rešenje kojim se kompaniji Ziđin Majning (Zijin Mining) odobravaju poslovi na projektu izgradnje rudnika Čukaru Peki kod Bora.

Tim povodom ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović je u četvrtak posetila Bor i obišla budući rudnik bakra i zlata, i radove na rekonstrukciji topionice, te je poručila da rudarstvo nije samo eksploatacija i prerada rude, već i briga o ljudima koji tu žive, kao i briga o životnoj sredini.

Ona je rekla da će svaki ugovor sa investitorima ubuduće sadržati i deo o zaštiti životne sredine.

„Uslov o podizanju kvaliteta životne sredine moguće je ispuniti samo uz investicije, a ulaganje od 220 miliona evra u rekonstrukciju topionice upravo to znači. U stalnom smo kontaktu još od potpisivanja ugovora. Naše strateško partnerstvo znači i veće plate, nova radna mesta, ali i očuvanje životne sredine. Od avgusta će emisija sumpor-dioksida biti u dnevnim i godišnjim granicama, zbog toga je važna rekonstrukcija topionice. Rudarstvo nije samo eksploatacija i prerada rude, već i briga o ljudima koji tu žive i briga o životnoj sredini“, kazala je ona, navodi se u saopštenju ministarstva.

„Zeleni rudnik znači da će koristiti najnovije tehnologije u rudarstvu, i u najvećoj meri biće digitalizovan. To znači da se Srbija podiže u evropskim i svetskim razmerama, jer ćemo biti drugi proizvođač bakra u Evropi. Kada bude otvoren, nadam se početkom oktobra, to će biti rudnik koji postavlja standarde za sve ostale u našoj zemlji. Zeleno, održivo rudarstvo osnova je razvoja privrede i budućnost naše zemlje“, napominje Mihajlović.

Predviđeni kapacitet proizvodnje ovog rudnika je 3,3 miliona tona godišnje.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...