zeleno finansiranje sve važnije u budućnosti

Srbija dobitnik nagrade za ekološki odgovorne države

EkologijaSrbijaU fokusuVesti

7.6.2022 12:04 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Srbija dobitnik nagrade za ekološki odgovorne države Srbija dobitnik nagrade za ekološki odgovorne države
Srbija je dobitnik nagrade „Pionir u oblasti zelenog finansiranja u kategoriji država za 2021. godinu“ (Sovereign Green Market Pioneer in 2021), koju dodeljuje oganizacija... Srbija dobitnik nagrade za ekološki odgovorne države

Srbija je dobitnik nagrade „Pionir u oblasti zelenog finansiranja u kategoriji država za 2021. godinu“ (Sovereign Green Market Pioneer in 2021), koju dodeljuje oganizacija Climate Bond Iniative, što je svrstava u ekološki odgovorne države sveta, objavio je u utorak ministar finansija Siniša Mali.

„Ako se nagrade i priznanja dobijaju u uslovima opšte neizvesnosti i ekonomske krize, to samo pokazuje da je država odradila dobar posao i da odgovorno vodi svoje građane putem napretka. Srbija kao vodeća zemlja regiona, želi da posluži kao primer drugima u okruženju. Želimo da budemo predvodnici u sprovođenju Zelene agende i da svet prepozna tu našu nameru i viziju“, naveo je Mali u saopštenju, prenosi Beta.

Istakao je da je Srbija posvećena ulaganju u ekologiju i zaštitu životne sredine i obezbeđivanju finansiranja zelenih projekata iz novih izvora finansiranja kao što je veoma aktuelno tržište zelenih obveznica.

Kako je podsetio Mali, Srbija u septembru prošle godine, prvi put u svojoj istoriji, emitovala zelenu evroobveznicu, u iznosu od jedne milijarde evra i ročnosti sedam godina.

„Ne samo da smo time pokazali da je Srbija ekološki odgovorna, već i da investitori prepoznaju potencijal ulaganja u zelene investicije u Srbiji, jer je interesovanje bilo ogromno. Ova evroobveznica emitovana je po najnižoj kuponskoj stopi ikada od jedan odsto i stopi prinosa od 1,26 odsto, uz tražnju investitora koja je tokom aukcije premašila tri milijarde evra“, podsetio je Mali.

Dodao je da je plan vlade i Ministarstva finansija da se bude u korak sa razvijenim svetom na tržištima kapitala te da se sprovode strategije, agende i javne politike koje Srbiju pozicioniraju kao ozbiljnog igrača na tom tržištu.

On je rekao da se iz godinu u godinu sredstva za ekološke projekte u budžetu Srbije povećavaju, kao i da će budžet za narednu godinu predvideti finansiranje ekoloških projekata koji našim građanima treba da obezbede čistu vodu, vazduh i kvalitetniji život.

„Reč je o projektima koji se odnose na izgradnju postrojenja za prečišćavanje vode za piće i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, zaštitu od poplava, očuvanje biodiverziteta, kontrolu i prevenciju zagađenja, prikupljanje, preradu i reciklažu otpada, energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije“, objasnio je Mali i dodao da će značaj zelenih obveznica u budućnosti biti sve veći.

Climate Bonds Iniative je međunarodna organizacija koja promoviše ulaganja u projekte i sredstva neophodna za brzu tranziciju na ekonomiju sa niskim emisijama ugljenika i klimatskom otpornošću.

 • MARKO7

  7.6.2022 #1 Author

  Pa pokupili smo prvo mesto posle više godina, svaka čast!

  Odgovori

 • TATJANA

  7.6.2022 #2 Author

  Sto vise treba investiranja u kvalitet zivota

  Odgovori

 • VILENJAK

  7.6.2022 #3 Author

  A želimo Rio Tinto?! Ne razumem?!

  Odgovori

 • GOCA BG

  7.6.2022 #4 Author

  Bas sam iznenadjena…

  Odgovori

 • SNEZANA

  8.6.2022 #5 Author

  I mi da docekamo ovo

  Odgovori

 • DEKSI

  8.6.2022 #6 Author

  Opa, ko bi rekao ,fino

  Odgovori

 • COCO

  8.7.2022 #7 Author

  Ekološki odgovorna država, a svakim danom sve veći broj deponija, smeća i plastike na svakom koraku…

  Odgovori

 • BOLEK

  10.7.2022 #8 Author

  Bravo

  Odgovori

 • NINICA

  2.4.2023 #9 Author

  Odlične vesti, svaka čast!

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...