TREĆINA AUSTRIJSKIH FIRMI BI I DALJE DA ULAŽE KOD NAS

Srbija i dalje atraktivna za austrijske investitore

AnalizaEUInvesticijeNovacSrbijaU fokusuVesti

2.2.2021 10:10 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Srbija i dalje atraktivna za austrijske investitore Srbija i dalje atraktivna za austrijske investitore
Sa više od 400 podružnica koje zapošljavaju više od 20.000 ljudi, austrijske kompanije se ubrajaju u najveće strane investitore u Srbiji. I pored izazovne... Srbija i dalje atraktivna za austrijske investitore

Sa više od 400 podružnica koje zapošljavaju više od 20.000 ljudi, austrijske kompanije se ubrajaju u najveće strane investitore u Srbiji. I pored izazovne ekonomske situacije, velika većina austrijskih kompanija u Srbiji zadržala je broj zaposlenih a trećina čak planira da zaposli još više ljudi 2021. godine, navodi se u tradicionalnom godišnjem istraživanju koje je krajem prošle godine sprovela ADVANTAGE AUSTRIA među rukovodiocima austrijskih firmi u Srbiji.

Kako se navodi u istraživanju, ograničenja kretanja i pad potražnje doveli su do pada prometa u 40 odsto anketiranih austrijskih kompanija, ali i pored toga oko 30 odsto anketiranih kompanija planira da uloži još više u Srbiju u narednih 12 meseci.

Sa obimom trgovine od 940 miliona evra u prva tri kvartala 2020. godine (2019 obim trgovine je iznosio 1,1 milijardu evra), Srbija je daleko ispred svih drugih trgovinskih partnera Austrije na Zapadnom Balkanu i na 29. mestu je na listi najznačajnijih partnera na svetu. Austrijski izvoz u Srbiju je u 2019. porastao za 17 odsto, ali je 2020. zabeležen pad od 15 odsto u prvih devet meseci kao direktna posledica pandemije Covid-19.

Kako se ističe, visoko vrednovanje Srbije takođe se ogleda u činjenici da više od 400 kompanija iz Austrije ima podružnice u Srbiji, što Austriju čini drugim najznačajnijim pojedinačnim investitorom u Srbiji, iza Holandije.

Na 2020. godinu snažno je uticala pandemija Covid-19. Samo 13 odsto anketiranih privrednika smatra da se opšta ekonomska klima u zemlji poboljšala u proteklih 12 meseci, 38 odsto smatra da je ekonomska situacija ostala nepromenjena, a 49 odsto primećuje da se opšta ekonomska situacija u Srbiji pogoršala. U 2019. godini 41 odsto ispitanika je videlo poboljšanje ekonomske situacije.

Međutim, uprkos neviđenoj pandemiji u svetu, samo 15 odsto ispitanika izjavilo je da je smanjilo svoj personal, a za 2021. samo 13 odsto očekuje da će to morati da učini. Ovo pokazuje snažnu posvećenost austrijskih kompanija u Srbiji i dugoročnu perspektivu njihovih investicija, navodi se u pisanoj izjavi . Kao odraz trenutne situacije i neizvesnosti zbog pandemije, većina ispitanika (48 odsto) očekuje da ekonomski uslovi ostanu isti, dok 29 odsto očekuje dalje pogoršanje 2021. godine, a samo 23 odsto očekuje poboljšanje.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Sa druge strane, austrijske kompanije su ukazale na nedostatke pre svega u segmentu pravne sigurnosti, transparentnosti i prevelike birokratije. Više ulaganja u infrastrukturu i kvalifikovanu radnu snagu takođe se nalazi visoko na listama želja austrijskih investitora.

Erika Teoman-Brenner, Trgovinska savetnica pri Ambasadi Austrije, u svojoj pisanoj izjavi ističe da su mnoge kritične tačke godinama iste, čak i ako je zbog reformi poslednjih godina došlo do ukupnog boljitka: „Želeli bismo da vidimo konkretnije mere za odavno poznate probleme. Uvereni smo da će Srbija tada i dalje biti atraktivna lokacija za austrijske kompanije. Tome će takođe značajno doprineti dostupnost kvalifikovanih radnika. Stoga nas posebno raduje što je Srbija preduzela važne korake za uvođenje dualnog sistema obrazovanja i što joj je Austrija partner u tome“, ističe Teoman-Brenner. Kako je naglašeno više od 3.000 učenika širom Srbije do sada je prošlo dualno stručno obrazovanje, u čemu takođe učestvuju mnoge austrijske podružnice.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...