ulaganje vredno 65 miliona dolara

Srbija intenzivira održavanje železničke infrastrukture uz podršku Svetske banke

InfrastrukturaVesti

3.9.2024 14:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Srbija intenzivira održavanje železničke infrastrukture uz podršku Svetske banke Srbija intenzivira održavanje železničke infrastrukture uz podršku Svetske banke
Srbija će intenzivirati održavanje svoje železničke infrastrukture uz novu podršku Svetske banke od 65 miliona dolara. Ovaj zajam, kako je saopštila Svetska banka, predstavlja... Srbija intenzivira održavanje železničke infrastrukture uz podršku Svetske banke

Srbija će intenzivirati održavanje svoje železničke infrastrukture uz novu podršku Svetske banke od 65 miliona dolara.

Ovaj zajam, kako je saopštila Svetska banka, predstavlja drugu tranšu Višefaznog programskog pristupa (MPA) za Projekat modernizacije železničkog sektora u Srbiji, kroz koji se ovoj zemlji pomaže da izgradi bezbedniji, efikasniji i klimatski prihvatljiviji železnički sektor.

Srbija je u prethodnom periodu investirala značajna sredstva u proširenje svoje železničke mreže:  prema procenama, do sada je uloženo više od 2,3 milijarde dolara, a nastavak investicija se predviđa i tokom narednih pet do šest godina. Samim tim, redovno održavanje je od presudnog značaja da bi se očuvali rezultati obimnih javnih ulaganja, ali i osigurali kvalitet i bezbednost ovih ključnih usluga javnog prevoza, navodi se u saopštenju.

„Cilj ove faze projekta je da se povećaju kapaciteti za kvalitetnije održavanje postojeće železničke infrastrukture, modernizuju objekti za održavanje na železnici i unaprede upravljanje imovinom i planiranje“, rekao je Nikola Pontara, direktor Kancelarije Svetske banke u Srbiji.

„U ovoj etapi programa otvara se mogućnost i za veće učešće privatnog sektora u izgradnji intermodalnih objekata i veza na nivou `poslednjeg kilometra` mreže“, dodao je Pontara.

Baš kao što je bio slučaj i sa Fazom 1 ove aktivnosti MPA, i ovu novu fazu projekta jednakim iznosima sredstava zajednički sufinansiraju Svetska banka i Francuska agencija za razvoj, što odražava usaglašenost ključnih prioriteta ovih dveju institucija u oblastima poput zelenog saobraćaja i regionalnih integracija

  • meli77

    3.9.2024 #1 Author

    Najzad ćemo imati modernu željeznivu

    Odgovori

  • Jj992

    3.9.2024 #2 Author

    Opet novo zaduzenje…

    Odgovori

  • SHALIMAR

    3.9.2024 #3 Author

    Zeleznica iz proslog veka,red bi bio da mi imamo zeleznicu kao i sve zemlje u Evropi..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.