Najnovije poslovne vesti Biznis.rs
ocena iz izveštaja "startup genome"

Srbija jedna od najotvorenijih zemalja za inostrane startap kompanije i timove

InovacijePreduzetnikSrbijaVesti

23.9.2021 14:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Srbija jedna od najotvorenijih zemalja za inostrane startap kompanije i timove Srbija jedna od najotvorenijih zemalja za inostrane startap kompanije i timove
U ovogodišnjem izveštaju Startup Genome, koji je u sredu predstavljen u Londonu, navedeno je da je Srbija svetski lider u privlačenju stranih direktnih investicija,... Srbija jedna od najotvorenijih zemalja za inostrane startap kompanije i timove

U ovogodišnjem izveštaju Startup Genome, koji je u sredu predstavljen u Londonu, navedeno je da je Srbija svetski lider u privlačenju stranih direktnih investicija, a magazin Financial Times proglasio je Srbiju dva puta u poslednje tri godine za destinaciju broj jedan za privlačenje stranih investicija, kao i za zemlju koja stvara najviše radnih mesta od direktnih stranih investicija na milion stanovnika.

Kada su u pitanju ulaganja u inovacioni i startap ekosistem, Srbija je ocenjena kao jedan od lidera u stvaranju uslova za privlačenje inostranog kapitala u ovaj sektor, a posebno u ekosistemu Beograda i Novog Sada.

Prema ovom izveštaju, razlozi za tako nešto leže u obrazovnom sistemu, operativnim troškovima i poreskim podsticajima.

Srbija je prepoznata kao jedna od najotvorenijih zemalja za inostrane startap kompanije i timove, kojima je omogućeno 70 odsto oslobađanja taksi na poreze i doprinose. Istovremeno, osnivači startap kompanija u Srbiji imaju pravo na potpuno oslobađanje svih poreza na zaradu tokom prve tri godine poslovanja.

Među istaknutim poreskim podsticajima za inovacije, prepoznato je oslobađanje poreza na prihod od intelektualne svojine proizvedene u Srbiji u iznosu od 80 odsto, zatim duplo računanje troškova istraživanja i razvoja pri poreskom obračunu, kao i poreski kredit za investicije u inovativne startap kompanije u iznosu od 30 odsto.

Srpski obrazovni sistem gradi odličnu inženjersku bazu u STEM oblastima, koja omogućava da se mladi inovatori bave novim konceptima i poslovnim modelima u vezi sa najsavremenijim tehnologijama.

Izveštaj ističe da je programiranje uvedeno kao deo obaveznog programa od petog razreda osnovne škole, kao i da više od 35 gimnazija u Srbiji ima specijalizovana IT odeljenja koji realizuju programe za najtalentovanije učenike. Dodatno, navodi se u izveštaju, više od 80 srednjih škola u Srbiji specijalizovano je za kompjuterske nauke i elektrotehniku.

Podsektori koji se posebno izdvajaju po svojoj razvijenosti i potencijalu su gejming i blokčejn, a posebno su istaknuti nedavni rezultati naših startap kompanija u ovim oblastima.

„Naša najveća šansa leži u tehnologijama u razvoju sa velikim aplikativnim potencijalom širom industrija, poput blokčejna, gde kao pioniri možemo da zauzmemo lidersku poziciju na samom početku. Velika prednost Srbije je u snažnoj inženjerskoj bazi koja dolazi sa naših univerziteta. To su oblasti na koje naši mladi inovatori, ali i tehnički fakulteti treba da usmere svoje napore“, rekao je ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

Direktor Inicijative „Digitalna Srbija“ Nebojša Ðurđević istakao je da je veoma važno da nastavimo da radimo na kreiranju investicionih prilika za domaće startape jer, kako kaže, rešavanje njihovog finansiranja u fazi ranog razvoja ostaje jedan od najvažnijih preduslova za dalji razvoj čitavog ekosistema.

„Mi kao organizacija ostajemo posvećeni tom cilju i nastavljamo da pružamo podršku osnivačima“, kazao je Ðurđević.

Startap ekosistem Beograda i Novog Sada, treću godinu zaredom, našao se u Izveštaju o globalnom startap ekosistemu, koji izdaje najrelevantnija organizacija za evaluaciju i razvoj startap ekosistema Startup Genom iz San Franciska.

Uključivanje Srbije u ovo istraživanje pokrenuli su Kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj i nevladina organizacija Inicijativa „Digitalna Srbija“, dok su u samom prikupljanju podataka učestvovali ključni igrači iz domaće startap zajednice.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...