SRBIJA ODOBRILA IZVOZ ZAŠTITINIH MASKI Domaće tržište podmireno, kreće plasman u inostranstvo

InvesticijeIzdvajamoSrbijaVesti

24.4.2020 14:47 Autor: Marija Jovanović 2

SRBIJA ODOBRILA IZVOZ ZAŠTITINIH MASKI Domaće tržište podmireno, kreće plasman u inostranstvo SRBIJA ODOBRILA IZVOZ ZAŠTITINIH MASKI Domaće tržište podmireno, kreće plasman u inostranstvo
Vlada Srbije izmenila je Odluku o privremenoj zabrani izvoza osnovnih proizvoda bitnih za stanovništvo, čime je omogućen plasman u inostranstvo i višekratnih zaštitnih maski... SRBIJA ODOBRILA IZVOZ ZAŠTITINIH MASKI Domaće tržište podmireno, kreće plasman u inostranstvo

Vlada Srbije izmenila je Odluku o privremenoj zabrani izvoza osnovnih proizvoda bitnih za stanovništvo, čime je omogućen plasman u inostranstvo i višekratnih zaštitnih maski proizvedenih od tkanog tekstila, nekombinovanog sa drugim materijalima.

Ova izmena doneta je na osnovu inicijativu članica Privredne komore Srbije (PKS), kompanija okupljenih u Udruženju za industriju tekstila, odeće, kože i obuće. Pošto su potrebe domaćeg tržišta podmirene i stvorene stabilne zalihe tekstilnih prekrivki za lice, domaći tekstilci obratili su se Privrednoj komori Srbije inicijativom da se omogući izvoz pamučnih maski koje su veoma tražene u inostranstvu.

Inicijativa PKS je prihvaćena i odobren je izvoz šivenih maski za višekratnu upotrebu koje su u celini izrađene od čistog tkanog tekstila, dok na snazi i dalje ostaje zabrana izvoza maski registrovanih kao medicinska sredstva, kao i zaštitnih maski koje su izrađene od kombinovanih materijala.

Foto: Pixabay.com

Veliki broj srpskih tekstilaca izbijanjem epidemije Covid-19 preorijentisao je svoju proizvodnju na izradu tekstilnih zaštitnih maski kako bi odgovorili na pojačanu tražnju deficitarnog proizvoda i doprineli stabilizaciji tržišta, navodi se u saopštenju PKS. Istovremeno, ove kompanije su u velikom broju humanitarnih akcija pomogle medicinskim radnicima i zdravstvenim ustanovama, ali i firmama i građanima da se snabdeju preko potrebnom opremom.  

Dnevno za Srbiju proizvodili i do 100.000 maski

Pošto su potrebe domaćeg tržišta podmirene, stvorene su stabilne zalihe i otvorila se mogućnost za izvoz pamučnih maski koje su veoma tražene u inostranstvu. „U prvoj sedmici epidemije naše firme proizvodile su oko 100.000 maski dnevno, a sada u Srbiji svakog dana može da se napravi i do 360.000 tekstilnih prekrivki za lice“, ističe Nemanja Jovanović iz Udruženja za industriju tekstila, odeće, kože i obuće PKS.

Kompanija „Bogutovo Arilje“ već je dogovorila izvoz svojih maski u Nemačku. „Brza reakcija Privredne komore Srbije i izmena odluke Vlade Srbije za nas ima ogroman značaj“, ističe Nemanja Pećinar, vlasnik ove kompanije.

Foto: Pixabay.com

Todor Georgijev, direktor kompanije “E Mirolio” koja u svom proizvodnom pogonu “Prvi maj” Pirot zapošljava 280 radnika, najavio je da će ponovo pokrenuti pogone u kojima je dnevno moguće proizvesti oko 40.000 maski i da već imaju ugovoren izvoz u zemlje u okruženju.

Među kompanijama u tekstilnom sektoru koje su preorijentisale na proizvodnju zaštitnih maski je i „Gruppo Fiorentino“ iz Vlasotinca. Dnevni kapacitet im je oko 5.000 maski, a počeli su i izradu jednokratnih mantila, kaljača i kapa za medicinske radnike.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...