Završetak transakcije se očekuje tokom 2023. godine

AIK Banka kupuje Eurobank Direktnu

BankeSrbija

2.3.2023 18:30 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

AIK Banka kupuje Eurobank Direktnu AIK Banka kupuje Eurobank Direktnu
AIK Banka, jedna od vodećih banaka u zemlji, potpisala je kupoprodajni ugovor o preuzimanju 100 odsto vlasništva Eurobank Direktne a.d. Srbija. Svojim odgovornim poslovanjem... AIK Banka kupuje Eurobank Direktnu

AIK Banka, jedna od vodećih banaka u zemlji, potpisala je kupoprodajni ugovor o preuzimanju 100 odsto vlasništva Eurobank Direktne a.d. Srbija.

Svojim odgovornim poslovanjem i uspešno sprovedenim akvizicijama u prethodnom periodu, AIK Banka se pozicionirala kao jedna od vodećih banaka u Srbiji, ali i kao prva i jedina domaća banka koja je svoje poslovanje proširila i na tržištu EU, navodi se u saopštenju.

„Prateći globalne trendove u bankarstvu, AIK Banka ostvaruje rast na održivoj osnovi, sa snažnom kapitalnom bazom, kontinuirano ulažući u inovativna, personalizovana rešenja prilagođena potrebama klijenata. Sa tržišnim učešćem od 8,2 odsto u ukupnoj aktivi bankarskog sektora, kreditnim portfoliom od preko 2,2 milijarde evra i depozitnom bazom od 2,8 milijardi evra, AIK Banka je prepoznata kao pouzdana, stabilna i odgovorna finansijska institucija, posvećena pružanju bankarskih usluga visokog kvaliteta svim segmentima privrede i stanovništva. Kroz široku mrežu filijala u 37 gradova, sa 67 poslovnica i digitalnih zona, korporativnim centrima širom zemlje i sa preko 1.100 zaposlenih, AIK Banka pruža usluge za više od 740.000 zadovoljnih klijenata“, ističu iz ove banke.

Eurobank Direktna je započela svoje poslovanje u Srbiji 2003. godine kao Eurobank EFG Srbija. Nakon spajanja sa Direktnom bankom, pozicionirala se kao osma banka na tržištu po veličini aktive, sa učešćem od 5,7 odsto, kreditnim portfoliom od 1,7 milijardi evra i depozitnom bazom od 1,5 milijardi evra.

Foto: AIK Banka / Eurobank Direktna

“AIK Banka je do sada bila aktivan učesnik u konsolidaciji bankarskog sektora u zemlji, ali i u regionu. Nakon godinu dana, drago mi je da nastavljamo sa ostvarenjem naše strategije rasta i sa zadovoljstvom mogu da kažem da smo danas potpisali ugovor o preuzimanju 100 odsto vlasništva Eurobank Direktne. Sa ovom planiranom akvizicijom ostvarujemo dalje širenje poslovanja i jačanje svoje pozicije na domaćem bankarskom tržištu, sa ciljem da kontinuirano pružamo inovativnu ponudu koja će u potpunosti odgovoriti potrebama naših klijenata. Realizacijom ove transakcije, nakon ispunjenja regulatornih uslova i dobijanja potrebnih saglasnosti, postali bi druga po veličini bankarska grupacija u zemlji, sa tržišnim učešćem od preko 13 odsto, snažnim kapitalom i stabilnom bazom zadovoljnih klijenata“, rekla je Jelena Galić, predsednica Izvršnog odbora AIK Banke.

Zahvaljujući komplementarnim poslovnim modelima obe banke, realizacijom ove transakcije AIK Banka dalje jača svoju tržišnu poziciju i postaje druga najveća banka na tržištu, sa udelom od preko 13 odsto u ukupnoj aktivi, depozitnom bazom od preko 4 milijarde evra i jakom kapitalnom osnovom koja prelazi 820 miliona evra.

Za realizaciju ove transakcije, AIK Banka je angažovala J.P. Morgan kao finansijskog savetnika, HFW kao međunarodnog pravnog savetnika, i Moravčević Vojnović i partneri u saradnji sa Schoenherr kao lokalnog pravnog savetnika.

Završetak transakcije se očekuje tokom 2023. godine, nakon ispunjenja regulatornih uslova i dobijanja potrebnih saglasnosti Narodne banke Srbije i drugih nadležnih regulatornih tela.


Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...