Pad potražnje za pozajmicama

Banke nastavljaju pooštravanje uslova kreditiranja privrede, ali i stanovništva

BankeNovac

2.3.2023 08:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Banke nastavljaju pooštravanje uslova kreditiranja privrede, ali i stanovništva Banke nastavljaju pooštravanje uslova kreditiranja privrede, ali i stanovništva
Tražnja stanovništva za kreditima smanjena je tokom poslednjeg kvartala 2022. godine na šta su uticali rast cena nekretnina i tržište rada, a nastavak istih... Banke nastavljaju pooštravanje uslova kreditiranja privrede, ali i stanovništva

Tražnja stanovništva za kreditima smanjena je tokom poslednjeg kvartala 2022. godine na šta su uticali rast cena nekretnina i tržište rada, a nastavak istih tendencija očekuje se i u prvom kvartalu ove godine.

To je pokazao izveštaj o rezultatima januarske ankete o kreditnoj aktivnosti banaka Narodne banke Srbije, u kom se navodi i da su banke potvrdile da su u četvrtom kvartalu 2022. godine nastavile sa pooštravanjem standarda po kojima su odobravale kredite privredi.

Ističe se da je mera tog pooštravanja bila manja od očekivane u prethodnoj anketi banaka.

„Pooštravanje se u nešto većoj meri odnosilo na devizno indeksirane kredite i, posmatrano prema veličini preduzeća, više je bilo zastupljeno kod velikih preduzeća u poređenju sa malim i srednjim“, navodi se u rezimeu izveštaja, koji prenosi Euronews.

Banke su navele da dalje blago zaoštravanje standarda očekuju i za prvi kvartal ove godine.

Ocena banaka je da je privreda povećala tražnju za kreditima tokom poslednjeg kvartala 2022. godine, i to za deviznim odnosno devizno indeksiranim kreditima, kao i kratkoročnim dinarskim.

„Finansiranje obrtnih sredstava i restrukturiranje postojećih obaveza prepoznati su kao faktori rasta tražnje privrede za kreditima“, navodi NBS.

Banke očekuju dalji rast tražnje u prvom tromesečju 2023. godine.

U izveštaju se dodaje i da su banke u poslednjem kvartalu nastavile i sa pooštravanjem standarda stanovništvu.

„Pooštravanje se prvenstveno odnosilo na dinarske gotovinske kredite i kredite za refinansiranje i devizno indeksirane stambene kredite“, navodi NBS i dodaje da banke umereno pooštravanje kreditnih standarda stanovništvu očekuju i tokom prvog kvartala 2023. godine.

 • DUSA

  3.3.2024 #1 Author

  Zato sve manje ljudi uzima kredite

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.