Koliko iznosi odbrana u slučaju "novak đoković"

Angažovanje advokata može da košta i nekoliko stotina hiljada dolara

BiznisPoslovanjeSrbijaSvet

24.1.2022 08:01 Autor: Miljan Paunović 21

Angažovanje advokata može da košta i nekoliko stotina hiljada dolara Angažovanje advokata može da košta i nekoliko stotina hiljada dolara
Kada se dešavaju veliki sudski procesi obično polemišemo ko je u pravu, da li je optuženi kriv ili ne, ali retko se pitamo koliko... Angažovanje advokata može da košta i nekoliko stotina hiljada dolara

Kada se dešavaju veliki sudski procesi obično polemišemo ko je u pravu, da li je optuženi kriv ili ne, ali retko se pitamo koliko košta angažovanje advokatskih kancelarija koje zastupaju jednu ili drugu stranu.

Poslednji sudski proces koji je privukao pažnju svetske javnosti bio je „slučaj Novak Đoković“. Podsetimo, najbolji teniser sveta je prvo zadržan na ulasku u Australiju jer, prema navodima pasoške kontrole, nije imao validnu vizu za boravak i učešće na Grand Slam turniru Australian Open.

Iako je imao „medicinsko izuzeće“ koje važi povodom pandemije virusa Covid-19 (razlog zbog kog neka osoba ne može da primi vakcinu), Đokoviću je nakon konačne presude tročlanog sudskog veća Federalnog suda Australije, a prethodno obaranjem odluke suda u Melburnu od strane ministra za imigracije Aleksa Hoka (Alex Hawke), onemogućeno da ostane u toj zemlji. Deportovan je i postoji mogućnost da mu se zabrani ulazak na taj kontinent u naredne tri godine.

Nakon druge odluke suda, Đokoviću je naloženo da plati sudske troškove za koje se procenjuje da iznose oko 500.000 dolara. U te troškove je uračunato angažovanje advokata koji su zastupali državu, zatim troškovi samog suđenja, te svih taksi koje su u ime srpskog tenisera podneli njegovi advokati. Kako pišu mediji u Australiji, taj iznos bi na kraju ipak mogao da plati organizator Australian Opena.

Angažman advokata se precizno definiše

Advokati u svetu se angažuju prvenstveno prema okvirnom usmenom dogovoru sa klijentom, a potom advokatska kancelarija šalje detaljno pismo u kome definiše obim angažovanja, odnosno koje poslove će advokat obavljati za klijenta i u kom roku, visinu i dinamiku plaćanja honorara, kao i druga pitanja od značaja za njihov odnos, kaže za Biznis.rs advokat Predrag Popović iz Niša.

Kada su honorari u pitanju, oni se mogu meriti i u stotinama hiljada dolara.

Dolari, novčanice
Foto: Pixabay.com

U svetu se honorari najčešće određuju po satnici, a pismom o angažovanju se precizira kolika će biti satnica za svakog člana tima, prema njegovom ili njenom rangu. Ipak, mogući su i drugačiji načini uređivanja honorara ili, kako se u Srbiji to kaže, nagrade za rad advokata. Mi u ovom trenutku nemamo informacije kakvi su uslovi angažovanja advokatske kancelarije koja je zastupala Novaka. Takođe, ne znamo ni koliki tim ljudi je bio angažovan niti visinu satnice, kao ni broj sati rada, te je teško dati tu procenu“, objašnjava naš sagovornik.

Strana koja izgubi spor dužna je da snosi troškove procesa, ali i da drugoj strani nadoknadi troškove. Đoković je u prvom postupku dobio spor, ali je na kraju presuđeno na njegovu štetu.

„Primera radi, prosečna satnica angažovanja advokata u Njujorku iznosi oko 340 dolara, te se vrlo verovatno troškovi pojedinih procesa mere u hiljadama, ako ne i desetinama, pa čak i u stotinama hiljada dolara, samo kada se radi o advokatima. Uz to, treba dodati i sudske takse. U konačnoj odluci u slučaju Đokovića nije izričito definisano koliki su ti troškovi, već da će oni biti naknadno dogovoreni između strana u postupku. U slučaju da strane ne budu mogle da se dogovore, sud će sam odmeriti troškove. Iz ovih razloga, teško je dati tačan odgovor koliko iznose troškovi vođenja postupka. Ovde se obično uključuju troškovi angažovanja advokata, odgovarajući sudski troškovi, kao i troškovi stručnih lica (u našem pravu su to veštaci), putni troškovi i slično“, kaže naš sagovornik.

Foto: Tanjug/AP

Najmoćnije advokatske kancelarije

„Angažovanje određene advokatske kancelarije pre svega zavisi od kompleksnosti pravne situacije u kojoj se klijent nalazi, njegovih odnosno njenih potreba za angažovanjem kancelarije u više jurisdikcija, želja, namera i finansijskih mogućnosti. Jedan od glavnih kriterijuma je reputacija koju određena advokatska kancelarija ima u svetu. Ona se najčešće zasniva na znanju i prethodnom radnom iskustvu u određenoj oblasti rada, odnosno u relevantnoj industriji, a koje odgovara kompleksnosti konkretnog slučaja. Uz ovo, bitna je i mogućnost advokatske kancelarije da izađe u susret kompleksnim potrebama klijenata, naročito ako se radi o predmetima koji se odnose na više jurisdikcija“, kaže Popović.

Kada govorimo o kancelarijama koje imaju svoje ogranke u većem broju država, one se u najvećem broju slučajeva bave privrednim subjektima i svim onim granama prava koje imaju za cilj pružanje pravne podrške u oblasti privrede. Neke od najpoznatijih su White and Case, Kirkland and Ellis, Latham and Watkins, Clifford Chance, Hogan Lovells, Allen and Overy, Baker McKenzie itd.

„Primera radi, kancelarija Kirkland and Ellis je prošle godine ostvarila prihod od preko 4,5 milijardi dolara, pri čemu je imala više od 2.700 advokata angažovanih širom sveta, ne računajući osoblje koje pruža podršku“, ističe naš sagovornik.

Prema poslednjim informacijama koje su objavili engleski mediji, devetostruki osvajač Australian Opena namerava da tuži državu Australiju i da traži odštetu od 4,3 miliona australijskih dolara (3,09 američkih dolara) zbog lošeg tretmana tokom njegovog poslednjeg boravka u Melburnu. Đokovićeva advokatska kancelarija nije želela da komentariše ove navode.

Na osnovu ovog podatka možemo da zaključimo da se u sporovima svetskog ranga okreću milioni dolara, dok pravdu svako vidi na svoj način, posebno ako je u nju umešana i politika.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...