Za nabavku opreme ili uvođenje usluga

Bespovratna sredstva EU za žene i mlade u poslovanju

EUPreduzetnikSrbija

31.7.2023 12:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Bespovratna sredstva EU za žene i mlade u poslovanju Bespovratna sredstva EU za žene i mlade u poslovanju
Program EU za lokalni razvoj u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije objavio je danas javni poziv za dostavljanje predloga projekata podrške ženama i... Bespovratna sredstva EU za žene i mlade u poslovanju

Program EU za lokalni razvoj u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije objavio je danas javni poziv za dostavljanje predloga projekata podrške ženama i početnicima u poslovanju kroz nabavku opreme i uvođenje usluga.

Podrška po pojedinačnom projektu iznosi od 5.000 do 10.000 evra, a poziv je otvoren do 12. septembra ove godine.

EU je odvojila 375.000 evra za inicijativu koja je, kako piše u pozivu, usmerena na povećanje konkurentnosti lokalne privrede u 43 najslabije razvijene opštine.

U prvom delu poziva, za bespovratna sredstva mogu da konkurišu nezaposlene žene i mladi od 18 do 30 godina koji su prijavljeni na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje, prenosi Beta. Takođe je potrebno da imaju stalno prebivalište i planiraju pokretanje biznisa u jednoj od opština navedenih u konkursu.

Te opštine su Aleksinac, Babušnica, Bela Palanka,Blace, Bojnik, Bosilegrad, Brus, Bujanovac, Crna Trava, Dimitrovgrad, Doljevac, Gadžin Han, Golubac, Knjaževac, Krupanj, Kučevo, Kuršumlija, Lebane, Ljig, Mali Zvornik, Malo Crniće, Medveđa, Merošina, Mionica, Nova Varoš, Petrovac na Mlavi, Preševo, Priboj, Prijepolje, Raška, Ražanj, Rekovac, Sjenica, Surdulica, Svrljig, Trgovište, Tutin, Varvarin, Vladičin Han, Vlasotince, Žabari, Žagubica i Žitorađa.

Pravo učešća kroz drugi deo poziva imaju preduzetnice i preduzetnici i mikro i mala preduzeća u vlasništvu žena ili mladih, registrovana 2022. ili ove godine.

„Podsticanjem preduzetničkog duha među ženama i mladima EU pomaže rešavanju problema nezaposlenosti“, izjavio je ambasador EU u Srbiji Emanuel Žofre (Emanuele Giaufret).

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević izjavila je da će putem ovog poziva EU podržati žene i mlade koji imaju dobre poslovne ideje da započnu i razvijaju svoj posao, a to će pozitivno uticati ne samo na njihove i živote njihovih porodica, već i na lokalnu privredu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *