investicija vredna 20 miliona evra

Brnabić: Do kraja godine gradnja nove zgrade Naučno-tehnološkog parka u Nišu

SrbijaU fokusu

8.2.2023 16:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Brnabić: Do kraja godine gradnja nove zgrade Naučno-tehnološkog parka u Nišu Brnabić: Do kraja godine gradnja nove zgrade Naučno-tehnološkog parka u Nišu
Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je u sredu da će do kraja godine u Nišu početi gradnja druge faze Naučno-tehnološkog parka (NTP) vrednog 20... Brnabić: Do kraja godine gradnja nove zgrade Naučno-tehnološkog parka u Nišu

Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je u sredu da će do kraja godine u Nišu početi gradnja druge faze Naučno-tehnološkog parka (NTP) vrednog 20 miliona evra, kao i da će nova zgrada biti povezana sa postojećom.

„Niš je pokazao da ima fenomenalne fakultete, škole i mlade talentovane ljude. Postojeća zgrada NTP-a bila je preduslov da pokažu šta znaju“, rekla je ona, prenela je Beta.

Ona je kazala da se iz postojeće zgrade Naučno-tehnološkog parka godišnje izveze 20 miliona evra usluga.

„Imamo najmanja 10 startap kompanija koje su u ovom trenutku na čekanju. Potreban nam je dodatni prostor“, istakla je Brnabić prilikom obilaska niškog Naučno-tehnološkog parka.

Kako je istakla, u postojeći NTP uloženo je nešto više do 12 miliona evra, a taj novac vratio se za malo manje od tri godine. Prema njenim rečima, za prethodnih 10 godina otvoreno je blizu 16.000 novih radnih mesta na području Nišavskog okruga, a pregovara se i sa osam različitih investitora u vezi sa otvaranjem i ulaganjem fabrika i pogona u Nišu.

Brnabić je prilikom obliaska NTP-a najavila i nova ulaganja države u dodatno proširenje niškog aerodroma i modernizaciju pruge Niš-Beograd. Direktor Naučno-tehnološkog parka Milan Ranđelović je kazao da je kapacitet NTP-a popunjen 100 odsto i da tamo sada radi pedesetak kompanija koje zapošljavanju preko 500, uglavnom, mladih ljudi.

„Ti mladi ljudi su u protekle dve godine kreirali više od 200 novih, inovativnih proizvoda. Po svim parametrima njihovo poslovanje raste i imamo veliko interesovanje za buduće članove Naučno-tehnološkog parka“, rekao je Ranđelović.

On je kazao da nakon izgradnje nove zgrade kapacitet Naučno-tehnološkog parka biti trostruko uvećan, da će se time stvoriti uslovi za rad 100 kompanija, sa oko 1.200 mladih inženjera.

Kada je reč o obeležavanju prvih 100 dana Vlade Srbije, Brnabić je rekla da su te dane obeležili nestabilnost na Kosovu i Metohiji i stalni incidenti.

Kazala je da će prvih 100 dana rada, Vlada Srbije obeležiti na jugu Srbije, obilazeći projekte.

  • SUNCOKRET

    8.2.2023 #1 Author

    Ovo je odličan potez kako bi se mladi talentovan i stručnjaci zadržali u zemlji i kako bi im se obezbedila radna mesta i perspektiva.

    Odgovori

  • TATJANA

    9.2.2023 #2 Author

    Sve zahteva investicije ali je odlicno usmeriti pre svega na zaposljavanjeje

    Odgovori

  • MAJA

    9.2.2023 #3 Author

    Odličan potez i uvek treba talenat podržati od strane države

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...