najavljena ulaganja i u razvoj biotehnologije

Brnabić: IT sektor otvara najviše novih radnih mesta u Srbiji

Hi-techPoslovanjeSrbija

20.10.2022 13:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Brnabić: IT sektor otvara najviše novih radnih mesta u Srbiji Brnabić: IT sektor otvara najviše novih radnih mesta u Srbiji
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u četvrtak da je Srbija uradila mnogo poslednjih šest godina da bi kao ekonomija, zemlja i društvo zasnovano... Brnabić: IT sektor otvara najviše novih radnih mesta u Srbiji

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u četvrtak da je Srbija uradila mnogo poslednjih šest godina da bi kao ekonomija, zemlja i društvo zasnovano na novim industrijskim tehnologijama, ušla u „četvrtu industrijsku revoluciju“, čiji je deo i biotehnologija.

Brnabić je na konferenciji „Budućnost biotehnologije“ u Palati Srbija, rekla da se „ne bojimo da sanjamo velike snove“, i da ulaganje države u razvoj sektora veštačke inteligencije i IT počinje od obrazovanja i otvaranja ili povećavanja broja takvih smerova u školama.

Dodala je da je IT sektor „najveći izvoznik“ u Srbiji, koji „otvara najviše novih radnih mesta“, a da tome u prilog govore podaci da je ostvarena zarada u tom sektoru „2012. godine bila 3,7 miliona evra, a ove godine je 2,5 milijardi evra“.

„Prošle godine svaki drugi posao koji je bio otvoren u Srbiji bio je iz IT“, rekla je Brnabić i dodala da se posebno stimulišu kompanije koje zapošljavaju građane Srbije koji žive u inostranstvu.

Prema njenim rečima Srbija podržava razvoj novih tehnologija, i navela da je u biokampus za fakultete, institute i privatni sektor uloženo 200 miliona evra.

Predsednik Svetskog ekonomskog foruma Borge Brende je rekao da Srbija „preduzima prve korake“ za otvaranje centra za biotehnologiju, koji će biti jedan od 16 takvih centara u svetu, i prvi u regionu.

„Napredak je nešto za šta se morate boriti svaki dan“, rekao je Brende i dodao da će nove tehnologije imati sve veći udeo u svetskoj ekonomiji.

Konferenciju „Budućnost biotehnologije“ organizovala je Vlada Srbije u saradnji sa Svetskim ekonomskim forumom i uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

 • Anna

  20.10.2022 #1 Author

  Rast u oblasti IT je svakako bitan ali bez rasta privredne proizvodnje je prilično nevažan

  Odgovori

 • GOCA BG

  21.10.2022 #2 Author

  Ekspanzija je u IT sektoru,ali treba gledati i druge grane privrede…

  Odgovori

 • VERA

  22.10.2022 #3 Author

  Sada su i frilenseri ok.

  Odgovori

 • Ceca

  30.10.2022 #4 Author

  Ne mozemo svi biti ajtijevci

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.