uskoro avionska linija beograd - šangaj

Brnabić: Poseta Si Đinpinga ozbiljan zamajac u daljoj saradnji s Kinom

SrbijaSvetU fokusu

7.5.2024 11:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Brnabić: Poseta Si Đinpinga ozbiljan zamajac u daljoj saradnji s Kinom Brnabić: Poseta Si Đinpinga ozbiljan zamajac u daljoj saradnji s Kinom
Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je poseta kineskog predsednika Si Đinpinga priznanje za nezavisnu spoljnju politiku Beograda i da će... Brnabić: Poseta Si Đinpinga ozbiljan zamajac u daljoj saradnji s Kinom

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je poseta kineskog predsednika Si Đinpinga priznanje za nezavisnu spoljnju politiku Beograda i da će biti „ozbiljan zamajac daljoj saradnji“.

Brnabić je rekla da će poseta kineskog predsednika Srbiji doneti mnogo toga dobrog svakom građaninu „pojedinačno“, kao i da je partnerstvo sa Kinom „u obostranom interesu“, prenosi Beta.

„Sve ovakve posete su građene na ravnopravnim osnovama i uvek je interes Srbije i građana na prvom mestu“, kazala je Brnabić.

Ona je rekla da u vreme prethodne vlasti Srbija nije imala „nikakve odnose sa Kinom“, dok je danas Kina „najveći pojedinačni strani investitor“ u Srbiji.

„Kina je 2023. godine investirala u Srbiju 1,37 milijardi evra, to je skoro jedna trećina od ukupnih stranih investicija koje su ušle prošle godine“, kazala je Brnabić.

Govoreći o zaduživanju Srbije kreditima iz te zemlje, Brnabić je rekla da „Kina jeste jedan od najvećih, ako ne i najveći zajmodavac, na celom svetu“.

„Oni su prilično povoljni i izuzetno su efikasni u obradi tih kredita. Oni (krediti) su za Srbiju izuzetno dobri. Svi krediti koje uzimamo su investicioni krediti“, istakla je Brnabić.

Kazala je i da je „nivo zaduživanja manji nego evropski prosek“, dok je zahvaljujući kineskoj kompaniji „Ziđin“ Srbija danas „drugi najveći evropski proizvođač bakra“.

„Uskoro ćemo, zahvaljujući investicijama ‘Ziđina’ biti najveća sila u proizvodnji bakra. Naš izvoz u Kinu je prešao milijardu dolara godišnje. Prošle godine smo izvezli robu u vrednosti oko 1,23 milijadi dolara u Kinu“, rekla je Brnabić.

Ona je najavila i da se „uskoro otvara“ direktna avionska linija Beograd – Šangaj.

Kineski predsednik Si Đinping posetiće danas i sutra Srbiju, u koju dolazi nakon posete Francuskoj.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...