signal za sve građane

Brnabić: Širokopojasni internet na teritoriji cele Srbije do kraja 2025. godine

BiznisHi-techInfrastrukturaSrbija

15.12.2022 15:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Brnabić: Širokopojasni internet na teritoriji cele Srbije do kraja 2025. godine Brnabić: Širokopojasni internet na teritoriji cele Srbije do kraja 2025. godine
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić najavila je u četvrtak da će do kraja 2025. godine cela Srbija biti pokrivena širokopojasnim internetom, kome će moći... Brnabić: Širokopojasni internet na teritoriji cele Srbije do kraja 2025. godine

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić najavila je u četvrtak da će do kraja 2025. godine cela Srbija biti pokrivena širokopojasnim internetom, kome će moći da pristupe svi građani.

„U 21. veku je to osnovno ljudsko pravo, ne može se očekivati da će mladi ljudi ostajati u selima i ruralnim područjima, gde mogu da rade neki posao, otvore svoju firmu, a da nemaju internet“, rekla je Brnabić u Nacionalnoj akademiji za javnu upravu u Beogradu.

Po njenim rečima, Srbija je izabrala da razvija elektronsku upravu, i dodala da zbog toga ne može da ostavi građane koji ne mogu da joj pristupe, prenosi Beta.

Premijerka je dodala da je to investicija od 500 miliona evra, uz objašnjenje da je u pitanju javno-privatno partnerstvo gde će po polovinu sredstava obezbediti država i privatni sektor.

Brnabić je kazala i da će država od početka 2023. godine raditi na podizanju digitalne pismenosti starijih građana, kao i da taj projekat na početku obuhvata i 20 domova za stare osobe širom Srbije.

„Kada smo ušli u ove domove za stare, zaista su sa velikim zadovoljstvom oni to dočekali i rekli da žele da uče ovakve stvari“, rekla je premijerka.

U Nacionalnoj akademiji za javnu upravu u četvrtak je predstavljen dosadašnji rad te institucije, koji se sprovodi na modernizovanom programskom konceptu za period od 2020. od 2025.

V.d. direktora Dejan Miletić istakao je da je ove godine obuku u toj instituciji prošlo blizu 20.000 službenika zaposlenih u javnoj upravi.

Programski direktor akademije Zvonko Popadić kazao je da je dostupno 60 različitih programa za obuku službenika, a da je plan da ih sledeće godine bude 100.

Seoske kuće
Foto: Unsplash.com

Naveo je da u javnoj upravi ima oko 50.000 zaposlenih, a da se više od 80 odsto obuka održava online, kao i da će do septembra 2023. godine biti dostupna i aplikacija za mobilne telefone preko koje će službenici moći da prolaze te obuke.

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović naveo je da je uvođenjem sistema razmene podataka u javnim upravama (eZup) smanjen broj građana koji su morali da idu na šaltere i da je zbog tog sistema 10.000 zaposlenih u javnoj upravi moralo da prođe obuke Nacionalne akademije.

Dodao je da je do sada, putem tog sistema, razmenjeno 125 miliona dokumenata, kao i da je cilj da se stvori sistem u kome građani neće uopšte morati da idu na šaltere, i da će u tom sistemu biti zaposleno oko 30.000 ljudi.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Aleksandar Martinović naveo je da bi stručno obučavanje zaposlenih u javnoj upravi trebalo da postane obaveza.

Prema njegovim rečima, te obuke su pre svega namenjene lokalnim samoupravama, kojima pomažu da bolje upravljaju projektima.

Ambasadorka Švedske Anika Ben David i stalni predstavnik Programa UN za razvoj (UNDP) Jakup Beriš, koji su podržali unapređenje rada javne uprave, kazali su da su zadovoljni do sada postignutim i da je ostvaren veliki napredak, kao i da je ta oblast važna na putu Srbije ka Evropskoj uniji.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...