RNIDS i SOX domaćini su međunarodne konferencije RIPE

Svetski stručnjaci za mreže i internet u Beogradu

Hi-techInfrastrukturaLifestyleManifestacijeSrbija

21.10.2022 11:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Svetski stručnjaci za mreže i internet u Beogradu Svetski stručnjaci za mreže i internet u Beogradu
Narednih deset dana Beograd će biti i više nego atraktivna IT destinacija jer će se gotovo 500 stručnjaka iz celog sveta okupiti u našem... Svetski stručnjaci za mreže i internet u Beogradu

Narednih deset dana Beograd će biti i više nego atraktivna IT destinacija jer će se gotovo 500 stručnjaka iz celog sveta okupiti u našem glavnom gradu. Fondacija Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) i SOX (Serbian Open Exchange) domaćini su najznačajnijeg događaja za mrežne i internet stručnjake u Evropi – konferencije RIPE.

Konferencija RIPE 85 biće održana od 24. do 28. oktobra, a prisustvovaće joj stručnjaci iz celog sveta koje RIPE NCC okuplja. Beograd će posetiti predstavnici pružalaca usluga interneta, mrežnih operatora, stručnjaci za sajber bezbednost, ali i predstavnici organizacija koje se bave praćenjem i razvojem internet politika.

Tokom konferencije razmatraju se politike i procedure koje RIPE NCC razvija za dodelu internet brojeva, diskutuje se o najnovijim tehničkim pitanjima, a samo neke od tema o kojima će se razgovarati u Beogradu su DNS, rutiranje, politika adresa, IoT, sprečavanje zloupotreba na internetu i dr.

Konferencija se kao veliki susret zajednice organizuje u nekom od gradova Evrope ili prestonica zemalja u RIPE-ovom servisnom regionu, a uz zalaganje RNIDS-a i SOX-a, Beogradu je pripala čast da ovaj put bude domaćin konferencije.

RIPE NCC je Koordinacioni centar Foruma evropskih IP mreža, jedan od pet svetskih regionalnih internet registara (RIR), nadležan za teritoriju Evrope, Bliskog Istoka i Centralne Azije. Članovi organizacije su i lokalni registri kojima RIPE NCC dodeljuje IP adrese i AS brojeve, bez kojih internet ne bi mogao da funkcioniše.

Uz RIPE 85 biće održano još jedno važno okupljanje za stručnjake iz evropskih registara nacionalnih domena i DNS eksperte iz celog sveta. Naime, 22. i 23. oktobra članovi CENTR radne grupe za tehnička pitanja i članovi organizacije DNS-OARC okupiće se na zajedničkom sastanku.

CENTR je udruženje registara nacionalnih internet domena najvišeg nivoa iz Evrope, ali i nekoliko vanevropskih zemalja (Kanada, Novi Zeland, Japan, Australija…) sa sedištem u Briselu čija je uloga posredovanje u razmeni iskustava i saradnji nacionalnih registara. RNIDS je punopravni član organizacije od 2008. godine.

DNS-OARC (Centar za DNS operacije, analize i istraživanja) čiji je RNIDS član od 2018, je organizacija koja okuplja ključne internet operatere, izvršioce i istraživače kako bi koordinisali odgovore na napade i druge probleme, delili informacije o funkcionisanju i performansama DNS-a (sistema naziva domena).

  • VERA

    22.10.2022 #1 Author

    Odlicna prilika sa za usavrsavanjeni razmenu iskustava.

    Odgovori

  • GOCA BG

    23.10.2022 #3 Author

    Veliki skup strucnjaka na jednom mestu,u cilju unapredjenja poslovne saradnje i noviteta…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...