Projekat vredan 500 miliona evra

Počeli radovi na izgradnji digitalnih mreža u ruralnim predelima Srbije

Srbija

5.12.2022 09:05 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Počeli radovi na izgradnji digitalnih mreža u ruralnim predelima Srbije Počeli radovi na izgradnji digitalnih mreža u ruralnim predelima Srbije
Izvođenje radova u okviru projekta razvoja širokopojasne infrastrukture u ruralnim predelima Srbije koju organizuje Ministarstvo informisanja i telekomunikacija počelo je 4. decembra u izdvojenom... Počeli radovi na izgradnji digitalnih mreža u ruralnim predelima Srbije

Izvođenje radova u okviru projekta razvoja širokopojasne infrastrukture u ruralnim predelima Srbije koju organizuje Ministarstvo informisanja i telekomunikacija počelo je 4. decembra u izdvojenom odeljenju Osnovne škole „Sestre Radović“ u selu Zagorica u opštini Topola.

„Čitav ovaj projekat vredan je 500 miliona evra, od čega je 250 miliona evra investicija države, a 250 miliona evra je investicija privatnih partnera telekomunikacionih kompanija“, rekla je prilikom obilaska radova premijerka Ana Brnabić.

Kako je dodala, u okviru prve faze na brzi internet biće povezano 120.000 domaćinstava, za šta je obezbeđeno preko 150 miliona evra, od čega je 118 miliona evra dobijeno kroz kredit Evropske banke za obnovu i razvoj, a skoro 35 miliona evra obezbeđeno je od donacija Evropske unije, piše eKapija.

U prvoj fazi biće izgrađeno približno 4.700 kilometara optičkih trasa i obuhvatiće oko 700 ruralnih naselja, 120.000 domaćinstava i oko 730 škola.

Završetak prve faze planiran je do kraja 2023. godine, a do kraja 2025. godine 100 odsto teritorije Srbije biće pokriveno brzim internetom, navedeno je na sajtu vlade.

 • TATJANA

  6.12.2022 #1 Author

  Praktično znači da će za dve godine biti pokrivena cela Srbija, što bi bilo više nego dobro

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.