devizni priliv od turizma za deset meseci iznosio dve milijarde evra

Broj evidentiranih gazdinstava koja se bave seoskim turizmom povećan za 40 odsto

BiznisRegionSrbijaTurizam

5.1.2023 13:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Broj evidentiranih gazdinstava koja se bave seoskim turizmom povećan za 40 odsto Broj evidentiranih gazdinstava koja se bave seoskim turizmom povećan za 40 odsto
U Srbiji je u 2022. godini broj evidentiranih gazdinstava koja se bave seoskim turizmom povećan 40 odsto i trenutno je u sistemu E-turista registrovano... Broj evidentiranih gazdinstava koja se bave seoskim turizmom povećan za 40 odsto

U Srbiji je u 2022. godini broj evidentiranih gazdinstava koja se bave seoskim turizmom povećan 40 odsto i trenutno je u sistemu E-turista registrovano više od 700 objekata ovog tipa, ali verovatno još toliko njih posluje u sivoj zoni, izjavio je ministar turizma i omladine Husein Memić.

„Jedan od razloga za pojačanu prijavu u sistem E-turista je učešće u sistemu vaučera, budući da je u seoskim gazdinstvima prošle godine iskorišćeno više od 10.000 vaučera. Istovremeno, imajući u vidu ekspanziju ruralnog turizma širom Srbije, pogotovo od početka pandemije, sigurno je najmanje još 700 seoskih gazdinstava koja posluju u sivoj zoni“, kazao je Memić u intervjuu agenciji Beta.

Istakao je da Ministarstvo turizma u narednom periodu planira da se aktivno bavi ovim problemom, „jer fizička lica koja izdaju privatni smeštaj nelegalno predstavljaju nelojalnu konkurenciju svim ugostiteljima koji posluju po zakonu“.

Ukazao je da je, nakon uspostavljanja Centralnog informacionog sistema u oblasti ugostiteljstva i turizma, tzv. E-turiste, u drugoj polovini 2020. godine prvi put dobijena realna slika broja i noćenja gostiju i to na svakoj destinaciji.

„Međutim, još uvek postoji veliki broj vlasnika privatnog smeštaja koji ne plaćaju porez i posluju na crno, tako da je broj smešajnih kapaciteta i gostiju na destinacijama i dalje veći nego što pokazuje statistika“, kazao je on.

Memić je potvrdio da je ove godine zabeleženo dosad najveće interesovanje građana za korišćenje vaučera za subvencionisani odmor u Srbiji, pa je samo tokom prvog dana prijave građana podeljeno više od polovine vaučera, od ponuđenih 100.000.

„Odluka o dodeli dodatnih vaučera zavisi od makroekonomske situacije i mogućnosti u budžetu. U svakom slučaju, vrlo rado bismo prihvatiti odluku o dodeli novih vaučera jer su višestruko doprineli razvoju domaćeg turizma prethodnih godina, počev od razvoja novih destinacija, produžetka sezone i izlaska velikog broja ugostitelja iz sive zone“, rekao je Memić.

Ministar turizma je naveo da je u prošloj godini evidentirano 3,8 miliona dolazaka i 12 miliona noćenja gostiju.

„To je, bez sumnje, do sada najbolja godina za turizam Srbije po ostvarenom turističkom prometu, sa oko 20 odsto većim brojem noćenja od rekordne 2019. godine, i to u okolnostima kada smo se takvom rezultatu najmanje nadali“, kazao je on.

Podsetio je da je i globalno posmatrano, Srbija prošle godine jedna od vodećih destinacija u pogledu brzine povratka turističkog prometa na period pre pandemije i ostvarene zarade od stranih gostiju.

„Devizni priliv od turizma u prvih 10 meseci prošle godine je dve milijarde evra, čime je već daleko premašena rekordna 2021. godina u kojoj je zarada po ovom osnovu u Srbiji iznosila 1,6 milijardi evra“, kazao je Memić.

On očekuje nastavak rasta turističkog prometa i u ovoj godini i još jednu uspešnu godinu u turizmu, „osim ukoliko ne dođe do nekog dodatnog pogoršanja situacije u svetu“.

  • STRAHINJA

    6.1.2023 #1 Author

    Ovo pozdravljam, treba da serazvina posebno seoski turizam, Sumadija je Toskana, samo neiskoriscena

    Odgovori

  • DUSICA

    6.1.2023 #2 Author

    Srbija ima šta da ponudi pa samim tim ima više i domaćih i stranih turista.

    Odgovori

  • LEKI

    7.1.2023 #3 Author

    Srbija definitivno ima sta da ponudi,treba sto vise ulagati

    Odgovori

  • NATI29

    8.1.2023 #4 Author

    Kako odjednom toliko vise gde su bili do sada

    Odgovori

  • TATJANA

    8.1.2023 #5 Author

    Imamo kapaciteta, zakon treba da reguliše sve to, a država da pomogne sa subvencijama

    Odgovori

  • Dea

    8.1.2023 #6 Author

    Sve je ok,samo su sramotne cene za nesto sto je u nasoj zemlji

    Odgovori

  • N.N.

    8.1.2023 #7 Author

    Treba ulagati i u seoski turizam, Srbija je prelepa i treba privuci sto vise turista i domacih i stranih.

    Odgovori

  • Bella

    8.1.2023 #8 Author

    Super odlicno

    Odgovori

  • Moon

    15.1.2023 #9 Author

    Jos da cene nisu tolike i da je to malo pristupacnije bilo bi top!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...