Prva investicija firme Domoplan u Srbiji

Češka kompanija planira izgradnju kompleksa kod Zvezdarske šume, kvadrat stana 4.000 evra

InvesticijeNekretnineSrbija

13.12.2023 13:31 Autor: Milica Rilak 3

Češka kompanija planira izgradnju kompleksa kod Zvezdarske šume, kvadrat stana 4.000 evra Češka kompanija planira izgradnju kompleksa kod Zvezdarske šume, kvadrat stana 4.000 evra
Firma Domoplan iz Brna, članica češke Fipox grupe, planira da početkom 2024. godine počne izgradnju kompleksa Residence Arboleda u neposrednoj blizini Zvezdarske šume. Vrednost... Češka kompanija planira izgradnju kompleksa kod Zvezdarske šume, kvadrat stana 4.000 evra

Firma Domoplan iz Brna, članica češke Fipox grupe, planira da početkom 2024. godine počne izgradnju kompleksa Residence Arboleda u neposrednoj blizini Zvezdarske šume. Vrednost investicije procenjena je na 22 miliona evra, a kompleks sa 49 stanova biće prvo ulaganje češke kompanije u Srbiji.

Domoplan će se na taj način pridružiti ostalim češkim preduzećima koja na beogradskom tržištu nekretnina grade stambene i poslovne komplekse.

„Dobili smo sve potrebne dozvole od beogradskih vlasti za početak izgradnje u prvom kvartalu 2024. godine“, potvrdio je za češki portal e15.cz vlasnik i osnivač Domoplana Tomaš Vavrik i dodao da će cena kvadrata u kompleksu premijum klase koštati oko 4.000 evra.

Na portalu Domoplana se navodi i da će Arboleda biti jedini stambeni kompleks u tom delu beogradske opštine Zvezdara, kao i da je planirano da zgrada bude u što većoj meri energetski efikasna i samodovoljna. Ukoliko cena kvadrata zaista dostigne 4.000 evra, stanovi u Residence Arboleda biće među najskupljima u Beogradu.

Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) za treći kvartal ove godine, prosečne cene kvadrata novogradnje u glavnom gradu kreću se od 1.250 evra za najpovoljnije do 4.000 evra za najskuplje stanove. Titulu najskupljeg kvadrata u novogradnji i dalje drže stanovi u Beogradu na vodi, gde je tokom trećeg tromesečja jedna stambena jedinica prodata za 9.475 evra po kvadratu.

Najvišu prosečnu cenu u stambenim kompleksima dostižu kvadrati u Beogradu na vodi i Novom Dorćolu, gde su prosečne cene 4.390 i 4.255 evra po kvadratu respektivno. Na trećem mestu prema prodajnoj ceni za sada se nalazi naselje Zemunske kapije sa 2.897 evra po kvadratu.

Foto: Freepik.com

Iako je rast cena nekretnina na beogradskom tržištu usporen, on nije i prestao, o čemu svedoči i podatak RGZ iz novembarskog izveštaja da su stanovi poskupeli za 8,21 odsto ukupno na međugodišnjem nivou, i to uzimajući u obzir i starogradnju i novogradnju.

Uporan rast cena na domaćem tržištu nekretnina verovatno je zaslužan za zainteresovanost sve većeg broja stranih investitora za izgradnju stambenih kompleksa – a u poslednje vreme su među njima sve brojnije češke kompanije.

Predvodi ih kompanija Sebre, koja priprema dva velika projekta. Prvi je Marina Dorćol sa 564 stana, 39 lokala, i 68 poslovnih apartmana, a vrednost izgradnje ukupno 15 objekata procenjuje se na oko 300 miliona evra.

Sebre razvija i projekat Avala Studios Beograd na prostoru nekadašnjeg Avala filma na Košutnjaku, gde se, prema podacima sa portala tog projekta, planira nova gradnja na više od 52.000 kvadratnih metara, čiji bi sastavni deo trebalo da budu i dva nova filmska studija.

Još jedna češka kompanija na beogradskom tržištu nekretnina je Urban Developers and Investors (UDI) Group sa sedištem u Pragu. Kompanija UDI prisutna je na tržištu centralne Evrope već tri decenije, a u poslednjih nekoliko godina proširila je svoje poslovanje i na srpsko, poljsko i mađarsko tržište.

U Beogradu UDI gradi stambeno-poslovni kompleks „Lastavice“ u bloku 58 na Novom Beogradu, veličine oko 70.000 kvadrata, čije useljenje je planirano za septembar 2024. godine.

  • SHALIMAR

    13.12.2023 #1 Author

    Ovaj projekat su mogle da rade nase firmr a ne da dodeli stranim

    Odgovori

  • DOBRILA

    14.12.2023 #2 Author

    Gde god se okrenes stranci…

    Odgovori

  • Maky

    14.1.2024 #3 Author

    Zanimljivo ali mogli su da grade i za srednji stalez sa manjim cenama kvm

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...