Prodaja smanjena 22 odsto

Cene stanova u Zagrebu i dalje previsoke

NekretnineNovacRegion

4.12.2023 08:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Cene stanova u Zagrebu i dalje previsoke Cene stanova u Zagrebu i dalje previsoke
Visoke cene stambenih kvadrata i rastuće kamate menjaju trendove na tržištu nekretnina. U prvih šest meseci ove godine vidno usporava saobraćaj. U Zagrebu je... Cene stanova u Zagrebu i dalje previsoke

Visoke cene stambenih kvadrata i rastuće kamate menjaju trendove na tržištu nekretnina. U prvih šest meseci ove godine vidno usporava saobraćaj. U Zagrebu je prodato čak 22 odsto manje stanova, a promet nekretninama širom zemlje smanjen je za devet odsto.

Ako govorimo o vlasništvu nad nekretninama, Hrvati su u samom vrhu Evrope. Udeo vlasnika posebno je visok u istočnim članicama EU, lider je Rumunija sa 95 odsto, a slede Slovačka, Hrvatska i Mađarska. Nemačka je, na primer, jedina članica Evropske unije u kojoj ima više stanara nego onih koji poseduju kuću ili stan. Uz Nemačku i Austriju, udeo vlasništva je najmanji u Danskoj (60 odsto) i Francuskoj (63 odsto), piše Seebiz.

Iako se u Zagrebu svuda gradi, cene ne padaju, njihov rast se samo usporava.

Lana Mihaljinac Knežević, predsednica stručne grupe posrednika u prometu nekretnina Komore Zagreb, rekla je da je inflacija osiromašila građane.

„Kamate rastu, nekretnina na tržištu nema dovoljno. Cene i dalje ne padaju jer su vlasnici polovnih stanova podigli očekivanja, a sada vidimo da nije tako”, rekla je Mihaljinac Knežević za HRT.

Ali sve je manje stanova koji se prodaju u metropoli i na Jadranu. Julio Klarin, agent za nekretnine u Vodicama, kaže da je potražnja bila prilično dobra, ali da je sada potražnja u malom padu.

Evropske zemlje pritisnute krizom, takođe, beleže pad prodaje nekretnina, što se odražava i na naše tržište.

„Smanjen je i promet nekretnina među strancima, koji su u prvoj polovini godine kupili 13 odsto manje nekretnina u Hrvatskoj, posebno među nemačkim i austrijskim državljanima. Dakle, trendovi se i dalje menjaju”, rekao je Dubravko Ranilović, predsednik Udruženja za poslovanje nekretninama HGK.

Stambena strategija koju priprema vlada trebalo bi da reši problem praznih stanova.

„U Hrvatskoj imamo 200.000 praznih stanova i tu se nešto mora učiniti”, rekao je Željko Uhlir, državni sekretar u Ministarstvu prostornog uređenja, građevinarstva i državne imovine.

Kupaca bi bilo jer su nekretnine oduvek bile vredna investicija, iako se i u tom pogledu trendovi menjaju.

„Hrvatska je otvorila i neke druge kanale obveznica i trezorskih zapisa u koje ljudi mogu da ulože svoj višak novca”, rekao je Josip Zaher, savetnik predsednika HGK za trgovinu.

 • SABRINA

  4.12.2023 #1 Author

  Ssavim normalna pojava da u nekom trenutku dođe do stagnacije u prodaji nekretnina.

  Odgovori

  • oblak57

   5.12.2023 #2 Author

   pa da, ali je sve to relativno i veoma promenljivo..

   Odgovori

 • Tanja

  5.12.2023 #3 Author

  ne predviđa se veliki pad cena, možda do 10-15% tako su mi agenti solisa rekli jer se ja dvoumim da li da čekam da li da kupujem stan sada ili da uštedim…. Mislim da ću na kraju ipak ovako kupiti jer ne znam kakve će prilike biti za 6 meseci….

  Odgovori

 • oblak57

  5.12.2023 #4 Author

  pa da, ali je sve to relativno i veoma promenljivo trenutno

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.