program "promis 2023" fonda za nauku

Četiri miliona evra za projekte mladih istraživača

LifestyleSrbija

4.12.2023 12:02 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Četiri miliona evra za projekte mladih istraživača Četiri miliona evra za projekte mladih istraživača
Fond za nauku Republike Srbije će u naredne dve godine, u okviru svog devetog programa, finansirati 30 projekata mladih istraživača sa ukupnim budžetom od... Četiri miliona evra za projekte mladih istraživača

Fond za nauku Republike Srbije će u naredne dve godine, u okviru svog devetog programa, finansirati 30 projekata mladih istraživača sa ukupnim budžetom od četiri miliona evra. Na ovom programu posebno namenjenom mladim istraživačima “Promis 2023”, učestvuje 156 istraživača iz 42 naučno-istraživačke organizacije u Srbiji.

Od 313 prijavljenih predloga projekata, kroz sistem selekcije, izabrano je 30 najbolje rangiranih predloga projekata iz svih naučnih oblasti.

Maksimalni budžet po projektu iznosi do 150.000 evra, a namenjen je naučnom radu, kupovini opreme, materijala, međunarodnoj saradnji, objavljivanju naučnih publikacija i ostalim aktivnostima koje su potrebne za razvoj nauke.

Kroz samostalnost u upravljanju istraživanjem i svojim timom, mladi naučnici iz Srbije će jačati svoje kapacitete i steći važna iskustva koja će im u budućnosti omogućiti da budu konkurentni na međunarodnom nivou i stvaraju rezultate koji će doprineti razvoju nauke u Srbiji, ali i u celom svetu.

„Kroz ‘Promis 2023’ nastavljamo da ulažemo u budućnost nauke, a to su mladi istraživači i naučnici u ranoj fazi karijere. Naš prvi program ‘Promis 2020’ je bio namenjen mladim istraživačima koji su pokazali da su veoma sposobni da upravljaju istraživanjima, da su inovativni u svojim idejama i da mogu da stvaraju važne naučne rezultate. Neki od njih su nakon završetka projekata dobili prestižne evropske grantove za finansiranje istraživanja, a pojedini su dobili mogućnost da rukovode projektima u okviru većih programa Fonda za nauku. Fokus na mlade je jedno od obećanja koje smo dali sebi prilikom osnivanja Fonda i verujem da će upravo ovih 30 odabranih projekata podstaći dalji ekonomski, društveni i tehnološki napredak Srbije“, istakla je dr Milica Đurić-Jovičić, v.d. direktora Fonda za nauku.

Projekti podržani kroz “Promis 2023” će se baviti razvojem naučnih rešenja u različitim oblastima života: istraživači će razvijati bioaktivne hidrogelove koji će ubrzati zarastanje rana, ekološki prihvatljivu alternativu hemijskim pesticidima, jeftinije i bezbednije načine proizvodnje litijum-jonske baterije, prenosivi i ekonomični elektrohemijski senzor za otkrivanje zagađivača hrane, tehnike 3D bioštampe koja će unaprediti rekonstrukciju dojki nakon operisanja tumora, automatizovani alat za otkrivanje govora mržnje u onlajn tekstovima i raditi na još mnogim drugim važnim istraživanjima.

Sredstva za finansiranje programa obezbeđena su na osnovu zajedničkog ulaganja Republike Srbije (Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija), kroz zajam i tehničku podršku Svetske banke i bespovratnu finansijsku podršku Evropske unije, koji čine deo „Projekta akceleracije inovacija i podsticanja rasta preduzetništva u Republici Srbiji“ (Projekat SAIGE), posvećenog jačanju naučnih istraživanja i inovativnog preduzetništva.

  • SUNCE

    4.12.2023 #1 Author

    Uvek sam za ulaganje i nauku i istraživanje. To jed negde i način da se mladi i obrazovani ljudi sadrže u zemlji

    Odgovori

  • BIJUTI27

    4.12.2023 #2 Author

    Država treba više da se pozabavi i da

    Odgovori

  • SABRINA

    5.12.2023 #3 Author

    Uvek je lepo čuti za ulaganje u mlade i znanje.

    Odgovori

  • Sindi

    12.1.2024 #4 Author

    Dajte to da vidimo i na papiru. 🧼💶

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...