Amerikanci najviše investiraju u istraživanje univerzuma

Svemirski programi intenzivniji, budžeti rastu uprkos krizi

InvesticijeSvet

1.10.2023 14:47 Autor: Miljan Paunović 11

Svemirski programi intenzivniji, budžeti rastu uprkos krizi Svemirski programi intenzivniji, budžeti rastu uprkos krizi
Istraživanje svemira decenijama intrigira čoveka, dok pokušava da odgovori na mnoga pitanja koja se nalaze daleko od planete Zemlje. Ove aktivnosti prilično koštaju, a... Svemirski programi intenzivniji, budžeti rastu uprkos krizi

Istraživanje svemira decenijama intrigira čoveka, dok pokušava da odgovori na mnoga pitanja koja se nalaze daleko od planete Zemlje.

Ove aktivnosti prilično koštaju, a prema podacima na statističkom sajtu Our World Data, Nacionalna uprava za aeronautiku i svemir (NASA) proteklih godina u proseku troši 23 milijarde dolara na istraživanja u svemiru.

Prošle godine budžet je iznosio 25 milijardi dolara, dok je na primer početkom šezdesetih prelazio 30 milijardi dolara.

I Evropljani ispituju svemir, ali se čini da se to u javnosti ne potencira toliko kao što to čine SAD, pa i Kina ili Indija. Evropska svemirska agencija (ESA) na svom zvaničnom sajtu daje detaljne podatke o budžetu koji je u prošloj godini bio znatno manji od američkog i iznosio je 7,15 milijardi evra. U 2023. godini budžet je nešto manji i iznosi 7,08 milijardi evra.

ESA je međunarodna organizacija koja ima 22 članice i ona koordinacijom i resursima svojih članica sprovodi programe koje, kako navode, nijedna zemlja ne bi mogla sama. Za ovu organizaciju radi oko 2.200 zaposlenih, uključujući naučnike, inženjere, stručnjake za informacione tehnologije i administrativno osoblje.

Izvor: Freepik.com

I u svemiru, kao i na Zemlji, Kina pokušava da zauzme što bolju poziciju i ulaže sve više sredstava za istraživanja i lunarni program.

Istraživačka kompanija Euroconsult procenjuje da je Kina potrošila oko 12 milijardi dolara na svoj svemirski program 2022. godine. Ali, 12 milijardi dolara godišnje verovatno bi bilo nedovoljno za Kinu da realizuje projekat Tiangong LEO stanicu i lunarni program od 100 milijardi dolara.

Istraživanje svemira je kompleksna disciplina, a naučnici se najčešće bave otkrivanjem i proučavanjem novih planeta van sunčevog sistema (i ispitivanjem onih dobro poznatih) gravitacionim talasima i interakcijama, tamnom materijom, životom na drugim planetama, uslovima za život na nekoj drugoj planeti, asteroidima…

Militarizacija svemira sve jača

Euroconsult u svom izveštaju navodi da je u 2022. godini zabeležena kumulativna potrošnja od 103 milijarde dolara, što je povećanje od devet odsto u odnosu na godinu ranije i rekordno visoka cifra za ovaj sektor. Uprkos pandemijskoj krizi, vlade su povećale svoja ulaganja u ovu oblast kako bi dalje podržale razvoj svoje industrije i održale ambicije.

„Ovaj rast je posebno značajan u oblasti odbrane i dostigao je 16 odsto udela u budžetu za 2022. godinu. Geopolitičke tenzije su potvrdile da je svemir strateško operativno poprište za taktiku hibridnog ratovanja i primorao vlade da održe svoja ulaganja u „tradicionalne“ svemirske aplikacije kao što su telekomunikacije, navigacija i posmatranje Zemlje, ali i još vše u svemirsku bezbednost i sisteme ranog upozoravanja u cilju zaštite imovine koja je u vezi sa svemirskim istraživanjima“, navodi se u izveštaju.

Što se tiče nacionalnog rangiranja, SAD su i dalje daleko najveći investitor u svetu. Međutim, njihov udeo u globalnoj potrošnji je smanjen, sa 76 odsto u 2000. na 60 procenata u 2022. godini. Euroconsult je u 2022. godini zabeležio više od 86 zemalja koje su investirale u svemirske aktivnosti. Neki regioni su pokazali posebnu dinamiku u poslednjih nekoliko godina, recimo na Bliskom istoku sa zemljama kao što su Saudijska Arabija, UAE, Katar i Oman koji ubrzavaju svoj razvoj u ovom sektoru.

Šarlot Kroason, viši konsultant u Euroconsultu, rekla je da „novo izdanje izveštaja o vladinim svemirskim programima potvrđuje rastuće interesovanje zemalja za svemirski sektor, posebno u oblasti odbrane, gde militarizacija svemira nikada nije bila jača“.

Ipak, pored sve većih ulaganja u svemirske programe, deo javnosti smatra da je u ovom trenutku kada se svet suočava sa velikim problemima poput rata u Ukrajini, ekonomskim nestabilnostima, inflacijom, i energetskom krizom, sredstva treba preusmeriti za rešavanje problema na Zemlji i smanjiti svemirske budžete.

Indija sa malim budžetom prva stigla na južni pol Meseca

Čandrajan-3 (Chandrayaan-3), indijska svemirska letelica, krajem avgusta uspešno se spustila na Mesečev južni pol i tako je Indija postala prva zemlja na svetu kojoj je to uspelo. Sve prethodne misije na Mesec dotakle su njegovo tlo malo niže od ekvatora, ali ispitivanje njegovog južnog pola ključno je u potrazi za vodom na tom Zemljinom satelitu, preneo je BBC.

To je bio ogroman trenutak za Indiju, jer ju je to uzdiglo na listi svemirskih supersila, poput SAD, bivšeg Sovjetskog Saveza i Kine, koje su uspešno sletele na površinu Meseca.

Indijska vlada izdvojila je 1,66 milijardi dolara za odeljenje za svemirska istraživanja za fiskalnu godinu koja se završila u martu. Potrošila je oko 25 odsto manje. Budžet za tekuću fiskalnu godinu iznosi 1,52 milijarde dolara.

  • BIJUTI27

    1.10.2023 #1 Author

    Zaludan narod

    Odgovori

  • LAV

    1.10.2023 #2 Author

    Jako zanimljiva istrazivanja.

    Odgovori

  • SUNCE

    1.10.2023 #3 Author

    Može im se kada štampaju dolar bez pokrića dok je dolar još uvek svetska obračunska valuta. Nadam se da nece jos zadugo.

    Odgovori

  • Bellica

    1.10.2023 #4 Author

    ma bas tako

    Odgovori

  • Boba321

    1.10.2023 #6 Author

    ekspanzija u svemiru

    Odgovori

  • SUNCICA

    1.10.2023 #7 Author

    bitno je nastaviti sa istragom svemira

    Odgovori

  • HANA

    1.10.2023 #8 Author

    Kakvo skupo gubljenje vremena…

    Odgovori

  • colorida_cielo

    1.10.2023 #9 Author

    Takmičenje za velike sile, u osvajanju svemira, zvuči poznato…

    Odgovori

  • VALERIJA

    1.10.2023 #10 Author

    Kud svet tu i budžet, fascinantno.

    Odgovori

  • HEPO

    17.1.2024 #11 Author

    Za nas je rekonstrukcija trga kao svemirska trka

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...