U inovacionu infrastrukturu uloženo 55 miliona evra

Inovacionim inkubatorima dodeljeno 60 miliona dinara preko 14 ugovora

SrbijaU fokusu

29.11.2023 17:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Inovacionim inkubatorima dodeljeno 60 miliona dinara preko 14 ugovora Inovacionim inkubatorima dodeljeno 60 miliona dinara preko 14 ugovora
Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović uručila je u sredu ugovore o finansiranju projekta u okviru Programa formiranja i razvoja inovacionih inkubatora... Inovacionim inkubatorima dodeljeno 60 miliona dinara preko 14 ugovora

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović uručila je u sredu ugovore o finansiranju projekta u okviru Programa formiranja i razvoja inovacionih inkubatora u naučnoistraživačkim organizacijama u Srbiji.

Ukupno je dodeljeno 14 ugovora predstavnicima ovih organizacija, od kojih su osam iz Beograda i po jedna iz Novog Sada, Leskovca, Kraljeva, Niša, Čačka i Kragujevca, pri čemu je za ovu namenu fakultetima, univerzitetima i institutima obezbeđeno ukupno 60 miliona dinara.

Ugovori su uručeni Biološkom, Mašinskom, Elektrotehničkom, Poljoprivrednom, Tehničko-tehnološkom, Hemijskom i Fakultetu organizacionih nauka (FON) i Institutu za fiziku u Beogradu.

Sredstva za formiranje i razvoj inovacionih inkubatora dobili su i Institut Biosens u Novom Sadu, Mašinski i Tehnološki fakulteti iz Niša, Univerzitet u Kragujevcu, Fakultet za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu i Fakultet tehničkih nauka u Čačku.

Begović je, nakon uručenja ugovora, podsetila na to da se u Srbiji dugo radi na razvoju modela kako da se pojačaju aktivnosti u okviru fakulteta, odnosno naučnih instituta, sa ciljem da dobiju veći broj startap kompanija, saopštila je press služba vlade.

Srbija je u prethodnom periodu dosta uradila na razvoju inovacione delatnosti, odnosno transferu tehnologija, istakla je Begović, naglašavajući da jedan od bitnih elemenata tog sistema predstavljaju naučno-tehnološki parkovi (NTP), kojih trenutno ima četiri i u čiju je izgradnju i infrastrukturu do sada uloženo skoro 55 miliona evra.

„Dobar znak je da su postojeći NTP već prezasićeni kompanijama i da im je potrebno proširenje, tako da smo u septembru već raspisali konkurs za proširenje tih parkova u Nišu i Čačku, a gradiće se i novi u Kruševcu. Proširenje i NTP Beograd i Novi Sad znači da nam startap zajednica raste“, rekla je Begović.

Precizirala je da su podržana 23 regionalna centra i da je Fond za inovacionu delatnost glavni izvor finansiranja inovativnih aktivnosti, podsećajući na to da je od 2011. godine približno 80 miliona evra prošlo kroz ovaj fond kao mehanizam pomoći razvoju inovativne delatnosti.

„Srbija ima kvalitetnu nauku, što se ogleda i u podatku da je Beogradski univerzitet između 300. i 400. pozicije na Šangajskoj listi, ali i po produkciji i kvalitetu publikacija, gde Srbija može da se rangira između 100. i 200. mesta“, ocenila je ministarka.

Ona je navela i podatak da naša zemlja ima 19.766 istraživača i 68 naučnoistraživačkih organizacija i da će, ukoliko se umreže sa svim segmentima inovacione delatnosti koje postoje u Srbiji, rezultat veoma brzo doći.

  • SUNCE

    29.11.2023 #1 Author

    Treba ulagati i stimulisati inovacije. Pozdravljam svako ulaganje u inovacije

    Odgovori

  • jevtić

    30.11.2023 #2 Author

    Bravo

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...