Nosilac izrade Strateške procene je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Radiće se procena uticaja izgradnje BIO4 kampusa na životnu sredinu

Srbija

20.10.2023 10:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Radiće se procena uticaja izgradnje BIO4 kampusa na životnu sredinu Radiće se procena uticaja izgradnje BIO4 kampusa na životnu sredinu
Vlada Srbije odlučila je da se pristupi izradi Strateške procene uticaja Prostornog plana područja posebne namene BIO4 Кampus na životnu sredinu, objavljeno je u... Radiće se procena uticaja izgradnje BIO4 kampusa na životnu sredinu

Vlada Srbije odlučila je da se pristupi izradi Strateške procene uticaja Prostornog plana područja posebne namene BIO4 Кampus na životnu sredinu, objavljeno je u Službenom glasniku.

Projekat BIO4 Kampus predstavlja projekat od nacionalnog značaja, a u tekstu odluke se ističe da će njegova realizacija strateški doprineti razvoju medicine, biologije, hemije, farmacije, veterine, bioinformatike, odnosno opšte posmatrano nauke i inovacija u Srbiji.

Strateška procena se radi za područje prostornog plana čija okvirna granica obuhvata teritoriju grada Beograda, odnosno deo gradske opštine Voždovac, delove katastarskih opština Кumodraž i Jajinci.

„Кonačna granica Prostornog plana biće utvrđena Nacrtom prostornog plana“, stoji u odluci Vlade.

Strateškom procenom biće razmatrana pitanja zaštite vazduha, voda, zemljišta, živog sveta, prirode, kulturno-istorijske baštine, kao i druga pitanja za koja se u toku izrade utvrdi da zahtevaju odgovarajuću obradu.

Foto: BIO4

Izveštaj o strateškoj proceni, kao dokument kojim se prikazuje postupak izrade Strateške procene, rezultati do kojih se došlo i način integrisanja u postupak pripreme Prostornog plana, sadržaće, između ostalog, i varijante razvoja planskog područja, procenu uticaja varijantnih rešenja na životnu sredinu, opis mera za sprečavanje i ograničavanje negativnih i uvećanje pozitivnih uticaja na životnu sredinu, kao i smernice za izradu strateških procena na nižim hijerarhijskim nivoima.

Nosilac izrade Strateške procene je ministarstvo nadležno za poslove prostornog planiranja, odnosno Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

„Stručni tim za izradu Strateške procene biće sastavljen od stručnjaka odgovarajućeg profila. Strateška procena se vrši u skladu sa evropskim i međunarodnim principima teorije i prakse u izradi strateške procene uticaja na životnu sredinu za istu vrstu planskih dokumenata“, stoji u odluci Vlade.

Kada je reč o učešću javnosti u razmatranju Izveštaja o strateškoj proceni, u odluci je navedeno da se ono obezbeđuje u okviru javnog uvida u Nacrt prostornog plana, koji će se obaviti „shodno članu 35. Zakona o planiranju i izgradnji, po skraćenom postupku u Sekretarijatu za urbanizam i građevinske poslove grada Beograda“.

Sredstva za izradu Strateške procene obezbeđuje Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, stoji u odluci Vlade, uz napomenu da ona stupa na snagu danom stupanja na snagu Odluke o izradi Prostornog plana.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...