nastavak podrške malim i srednjim preduzećima

Cvetković: Ministarstvo privrede nastavlja i ove godine da finansijski pomaže privrednicima

PoslovanjePreduzetnikSrbija

17.4.2024 17:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 14

Cvetković: Ministarstvo privrede nastavlja i ove godine da finansijski pomaže privrednicima Cvetković: Ministarstvo privrede nastavlja i ove godine da finansijski pomaže privrednicima
Ministar privrede Srbije Slobodan Cvetković izjavio je da će resorno ministarstvo u ovoj godini nastaviti sa realizacijom programa finansijske podrške privrednicima, sa budžetom od... Cvetković: Ministarstvo privrede nastavlja i ove godine da finansijski pomaže privrednicima

Ministar privrede Srbije Slobodan Cvetković izjavio je da će resorno ministarstvo u ovoj godini nastaviti sa realizacijom programa finansijske podrške privrednicima, sa budžetom od dve milijarde dinara.

„Ministarstvo privrede je za programe finansijske podrške malih i srednjih preduzeća u prethodnoj godini izdvojilo 3,4 milijarde dinara bespovratnih sredstava, od kojih je 1,4 milijarde dinara iz sredstava EU za sprovođenje programa za nabavku opreme“, rekao je Cvetković na konferenciji „Dosadašnja praksa razvojnog finansiranja i mogućnosti finansiranja malih i srednjih preduzeća u Republici Srbiji“, u organizaciji Fonda za razvoj Srbije, u Novom Sadu, objavilo je ministarstvo, a prenosi Beta.

Prema njegovim rečima, do sada je odobreno, po sva četiri programa finansijske podrške u 2023. godini, ukupno 1.019 zahteva, u vrednosti oko 2,2 milijarde dinara bespovratnih sredstava, dok je vrednost ukupno ostvarenih investicija 9,1 milijardi dinara.

„Što se tiče sredstava Fonda za razvoj, on je poslednjih godina dobio na atraktivnosti, jer je cena kapitala skočila. Pokušavamo da obezbedimo nove linije finansiranja. Novac se pronalazi, ali bih preduzetnicima poručio da pažljivo investiraju, jer ne podrazumeva svaka investicija razvojnu komponentu. Treba osmatrati globalne trendove, jer se dešavaju velike promene, prelazi se na nove tehnologije“, objasnio je Cvetković.

Poručujući da će Ministarstvo privrede nastaviti sa merama podrške malim i srednjim preduzećima i preduzetništvu, ukazao je da srpsko tržište treba da se širi, jer kapaciteti domaće privrede, kako je istakao, prevazilaze potrebe 7,5 miliona ljudi.

„Zbog toga je neophodna regionalna saradnja, novo, veće tržište, pa su stoga za našu privredu važne inicijative kao što je Otvoreni Balkan. Jedan od bitnijih podsticaja za domaće i strane direktne investicije je kvalitetan i visoko obrazovani radni kadar“, rekao je Cvetković.

 • SUNCE

  17.4.2024 #1 Author

  Bilo bi dobro da im pomazu bar onoliko koliko pomazu stranim firmama kada dolaze u Srbiju.

  Odgovori

 • LENA

  17.4.2024 #4 Author

  Ovo može imati značajan uticaj na trgovinske tokove i ekonomiju u regionu.

  Odgovori

 • AJA

  17.4.2024 #5 Author

  Obradovala me ova vest.

  Odgovori

 • jevtić

  18.4.2024 #6 Author

  Svaka pomoć dobro dodje…

  Odgovori

 • MARA

  20.4.2024 #7 Author

  Ma, koliko privrednika pomognu?

  Odgovori

 • FILIP07

  20.4.2024 #8 Author

  Bas me je obradovala ova vest

  Odgovori

 • SHALIMAR

  20.4.2024 #9 Author

  Mikro i mala preduzeca cine privredu nase zemlje,njima dati sve olaksice i podsticaje…

  Odgovori

 • SHALIMAR

  20.4.2024 #11 Author

  Nase firme treba da budu prioritet a ne strane…

  Odgovori

 • LEA

  21.4.2024 #13 Author

  Kod nas nista

  Odgovori

 • Jelena5

  22.4.2024 #14 Author

  Lepo,bravo

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...