U susret novom regionalnom istraživanju

Da li novac ostaje najvažniji faktor prilikom zapošljavanja?

Bolji posaoPoslovanjeSrbija

30.9.2024 19:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Da li novac ostaje najvažniji faktor prilikom zapošljavanja? Da li novac ostaje najvažniji faktor prilikom zapošljavanja?
Piše: Aleksandra Vukadinović, Infostud Skoro 70 odsto ispitanika u Srbiji na prvo mesto isključivo stavlja zaradu kao vodeći faktor pri odabiru poslodavca, pokazalo nam... Da li novac ostaje najvažniji faktor prilikom zapošljavanja?

Piše: Aleksandra Vukadinović, Infostud

Skoro 70 odsto ispitanika u Srbiji na prvo mesto isključivo stavlja zaradu kao vodeći faktor pri odabiru poslodavca, pokazalo nam je veliko istraživanje u okviru Regionalnog sajma poslova 2023. godine, u kom je učestovalo 4.679 ispitanika iz pet zemalja regiona: Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Severne Makedonije i Slovenije. U susret novom regionalnom istraživanju, koje će biti sprovedeno tokom 15. Regionalnog sajma zapošljavanja i koje će nam pružiti uvid u stavove zaposlenih u regionu, dajemo osvrt na najbitnije trendove iz prošlogodišnje ankete.

Iako najvažniji faktor prilikom zapošljavanja jeste novac, u samom vrhu liste prioriteta nalaze se i međuljudski odnosi, radno vreme, kao i mogućnost učenja i napredovanja.

U odnosu na godinu ranije, primećujemo da su ispitanicima bitniji dobri međuljudski odnosi sa kolegama, pa tako većina njih pažnju usmerava upravo na uklapanje u tim.

Mogućnost učenja i napredovanja u prvi plan je istaklo 33 odsto anketiranih u Srbiji, što je za dva odsto manje u odnosu na godinu ranije. Ukoliko poredimo odgovore u našoj zemlji i one u regionu, primetićemo da je komšijama u nešto manjoj meri važan ovaj faktor. U procentima, 38% ispitanika u Srbiji mogućnost učenja i napredovanja navodi kao najbitnije, za razliku od 33 odsto anketiranih u regionu, koji ovo vide kao bitnu stavku pri zapošljavanju.

U proseku se očekuje zarada od 990 evra

Na pitanje “Koliko bi trebalo da iznosi mesečna neto plata za vaše radno mesto”, najveći broj ispitanika u Srbiji izjasnio se da je to iznos između 731 i 1.060 evra, i to više od trećine njih.

Tek četiri odsto anketiranih priželjkuje zaradu manju od 520 evra, dok je onih koji su naveli iznos veći od 2.000 evra bilo svega pet odsto.

Razgovori poslovnih ljudi
Foto: Pexels.com

Žene očekuju nižu zaradu od muškaraca

Zanimalo nas je da li postoje odstupanja u mišljenju kod žena i muškaraca kada je u pitanju očekivana zarada, a podaci pokazuju da muškarci u proseku priželjkuju zaradu veću od 1.100 evra, a žene tek 930 evra. Drugim rečima, veći procenat žena očekuje platu nižu od 700 evra (32 vs 18 odsto), dok su muškarci mišljenja da treba da zarađuju više od 1.300 evra (23 vs 12 odsto).

Beograđani i dalje imaju najviša očekivanja

Regionalno istraživanje tržišta rada donelo nam je uvide i u stavove kandidata u zavisnosti od regiona u kom žive u Srbiji. Odgovori ispitanika iz Vojvodine, Beograda sa okolinom, Centralne Srbije, Istočne i Južne Srbije i na kraju Zapadne Srbije, pokazuju zanimljiva razlike kada je u pitanju očekivana zarada.

Region sa najvećim očekivanjima jeste Beograd sa okolinom. Slična situacija dešava se iz godine i godinu, dok najsvežiji izveštaj potvrđuje da čak osam odsto kandidata iz ovog regiona priželjkuje zaradu veću od 2.000 evra. Zatim sledi Vojvodina sa četiri odsto ispitanika sa istim mišljenjem. Tek tri odsto anketiranih u Beogradu i Vojvodini navelo je da im je željena zarada do 530 evra.

Sa druge strane imamo Zapadnu Srbiju, gde su ispitanici daleko najskromniji, tako da svega dva odsto njih očekuje zaradu iznad 2.000 evra. Za stanovnike ovog regiona najpoželjnija zarada je između 731 i 1.060 evra, što nam je reklo njih 36 odsto.

Koja su očekivanja kandidata u regionu

Ubedljivo najveće plate žele kandidati u Sloveniji, i to oko 1.700 evra. Najniža očekivanja imali su kandidati iz Severne Makedonije, koji bi bili zadovoljni iznosom od 802 evra. Kandidati iz Hrvatske imaju najpribližnija očekivanja komšijama iz Slovenije, a ističu da bi zarada od 1.330 evra na mesečnom nivou zadovoljila njihove potrebe. Nešto niža očekivanja primetna su kod kandidata iz Bosne i Hercegovine, dok ispitanici u Srbiji žele zaradu od 1.000 evra.

Kompanije u stranom privatnom vlasništvu najpoželjnije za rad

Posmatrano na nivou Srbije, ispitanici su u najvećoj meri zainteresovani da rade za kompaniju u stranom privatnom vlasništvu, čak više od trećine njih, preciznije 34 odsto ispitanika. Odmah potom su oni koji bi voleli da se otisnu u preduzetničke vode, dakle jedna četvrtina anketiranih se izjasnila da bi radije radila za svoju ličnu kompaniju.

Situacija u regionu je praktično preslikana – 37 odsto ispitanih naglašava da više veruje stranim vlasnicima. Drugi najzastupljeniji odgovor takođe je želja da rade u nekom obliku preduzetništva, što je naveo svaki peti ispitanik.

Podaci sa tržišta rada za 2024. godinu

Od 15. do 22. oktobra održava se petnaesti po redu Regionalni online sajam poslova i već u novembru očekuju nas najsvežiji podaci. Oni će nam poslužiti da razumemo potrebe kandidata, čujemo njihove želje i očekivanja od poslodavaca.

  • SHALIMAR

    30.9.2024 #1 Author

    Plata je jako bitna ali ako uslovi rada i kolektiv,radno vreme nisu kako treba,onda se tesko zaposleni zadrzava na poslu.

    Odgovori

  • SUNCE

    1.10.2024 #2 Author

    Vector na ljudi ima normalna ocekivanja.Neki minimum za osrednji nivo zivota i jeste oko 1000 eurA.

    Odgovori

  • NATALY

    1.10.2024 #3 Author

    Naravno da svi prizeljkuju veliku zaradu, ali bitni su i medjuljudski odnosi, mogućnost napredovanja i usavršavanja kao i ostali uslovi rada. Takodje priželjkivanja su jedno a da li se daje mogućnost da se ostvare na našem tržištu rada sasvim druga stvar.

    Odgovori

  • Zoran

    1.10.2024 #4 Author

    Normalno.

    Odgovori

  • SABRINA

    1.10.2024 #5 Author

    Novac jeste bitan, ali ne i najbitniji.

    Odgovori

  • DOBRILA

    1.10.2024 #6 Author

    Uglavnom je na prvom mestu , pored radnog vremena i kolektiva ..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.