Leksikon 2023: Radoslav Zelenović

Da se više nikada ne ponovi

IntervjuSrbija

14.1.2024 10:30 Autor: Marko Miladinović 9

Da se više nikada ne ponovi Da se više nikada ne ponovi
Radoslav Zelenović je tokom više decenija bio pouzdani čuvar domaćeg filmskog blaga. Nekadašnji urednik filmskog programa Doma omladine Beograda, kasnije i urednik Filmske redakcije... Da se više nikada ne ponovi

Radoslav Zelenović je tokom više decenija bio pouzdani čuvar domaćeg filmskog blaga. Nekadašnji urednik filmskog programa Doma omladine Beograda, kasnije i urednik Filmske redakcije Televizije Beograd, osnivač i direktor Festivala evropskog filma na Paliću, gotovo četvrt veka bio je na čelu Jugoslovenske kinoteke, i to u najturbulentnijem periodu novije srpske istorije.

I za vreme međunarodnih sankcija ili tokom bombardovanja 1999. godine ova ustanova kulture održavala je kontakte sa svetom, za šta je ogromnu zaslugu imao upravo Zelenović. Za vreme njegovog mandata Kinoteka se uselila u novu velelepnu zgradu u Uzun Mirkovoj ulici, obnovljeni su i prošireni bunkeri Arhiva Kinoteke na Košutnjaku i pronađene su trake sa prvim srpskim igranim filmom “Život i smrt besmrtnog vožda Karađorđa”, Čiča Ilije Stanojevića iz 1911. godine, koji je potom i digitalno restaurisan. Jugoslovenska kinoteka danas ima jedno od najvećih kinotečkih blaga na svetu.

Zelenovića smo kontaktirali sa namerom da nam kaže svoje pozitivne i negativne utiske za prethodnu godinu, i njegova očekivanja za 2024. Međutim, po njegovim rečima, tragični događaji u beogradskoj osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” i mladenovačkom selu Dubona sve ostale utiske su potisnuli u drugi plan…

“Koliko su ti događaji bili strašni govori činjenica da kao društvo još uvek ne možemo da se oporavimo, i stoje kao opomena da se takve situacije u budućnosti više nikada ne dese.

To je neprebol. Dogodilo se nešto za šta se niko od nas ništa nije pitao.

Razmišljao sam o ostalim utiscima godine (iz pitanja za novogodišnji Leksikon), pa iako sam svestan da život ne sme i ne treba da stane – sve bledi naspram onoga što se desilo u Beogradu i Duboni.

Verovali smo da tako nešto ne može kod nas dogodi, ali pokazalo se da grešimo.

Mislim da tragično nastradala deca moraju da budu oslovljavana svojim imenima, jer će u suprotnom biti zabeležena samo kao deo nekakve užasne statistike. Ona moraju da dobiju zaseban memorijal, pa da i na taj način budu zapamćena.

Nikada nismo, niti ćemo biti dovoljno spremni da prihvatimo nečiju smrt, a najmanje smrt dece. Zato mora da se učini sve da nam se ovakve nesreće nikada više ne ponove.

  • AJA

    14.1.2024 #1 Author

    Ovakve nesrece nesmeju vise da se ponove, podrudimo se svi.

    Odgovori

  • VALERIJA

    14.1.2024 #2 Author

    Zaista svaka čast, ovaj čovek je dao toliko za našu kulturi i očuvanje.

    Odgovori

  • LAV

    14.1.2024 #3 Author

    Nadamo se svi da se se nece ponavljati.

    Odgovori

  • Brana

    14.1.2024 #4 Author

    Ne ponovilo se

    Odgovori

  • SHALIMAR

    14.1.2024 #6 Author

    Iskreno se nadam da nece…

    Odgovori

  • DUCA

    15.1.2024 #7 Author

    Da se nikada više tako nešto ne dogodi.

    Odgovori

  • CALE

    3.2.2024 #8 Author

    ne ponovilo se

    Odgovori

  • SUNCE

    18.3.2024 #9 Author

    Sa uvozom zapadnih vrednosti ocigledno smo pokupili i ovakvu vrstu zla kao sto su masovna ubistva dece.Da smo malo vise okreniti duhovnosti pa i crkvi ovakve stvari se ne bi desavsle

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...