NBS na domaćem međubankarskom tržištu kupila 465 miliona evra od početka godine

Devizne rezerve na kraju marta uvećane na 21,38 milijardi evra

BankeSrbija

11.4.2023 11:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Devizne rezerve na kraju marta uvećane na 21,38 milijardi evra Devizne rezerve na kraju marta uvećane na 21,38 milijardi evra
Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju marta ove godine iznosile su 21,38 milijardi evra, što je mesečni rekord od 2000. godine,... Devizne rezerve na kraju marta uvećane na 21,38 milijardi evra

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju marta ove godine iznosile su 21,38 milijardi evra, što je mesečni rekord od 2000. godine, saopštila je danas NBS.

U martu su bruto devizne rezerve povećane za dodatnih 184,4 miliona evra.

Na ovom nivou deviznih rezervi obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 176 odsto i 5,6 meseci uvoza robe i usluga, što je skoro dvostruko više od standarda, kaže se u saopštenju NBS.

Neto devizne rezerve (bruto devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, obaveza prema Međunarodnom monetarnom fondu po osnovu aranžmana i drugim osnovima) takođe su zabeležile najviši nivo krajem meseca od kada se mere na ovaj način, i na kraju marta iznosile su 17,29 milijardi evra. U odnosu na kraj februara neto devizne rezerve bile su više za 0,5 miliona evra.

Povećanje bruto deviznih rezervi u martu uglavnom je rezultat intervencija NBS na domaćem deviznom tržištu neto kupovinom deviza (priliv 375 miliona evra), kao i nešto većeg priliva po osnovu izdvajanja devizne obavezne rezerve banaka u neto iznosu od 201,9 miliona evra, što je karakteristično za kraj tromesečja.

Neto prilivi ostvareni su i po osnovu upravljanja deviznim rezervama i drugim osnovima u ukupnom iznosu od 99,6 miliona evra.

Ti prilivi bili su više nego dovoljni da nadomeste odlive iz deviznih rezervi koji su realizovani po osnovu prevremenog otkupa deviznih državnih hartija od vrednosti u iznosu od 352,1 milion evra, neto razduženja države na ime deviznih kredita u iznosu od 177 miliona evra, kao i ostalih plaćanja za potrebe države i drugih osnova (ukupno 25 miliona evra).

Tržišni efekti (međuvalutne promene, promene cene zlata i hartija od vrednosti) bili su pozitivni u neto iznosu od 62 miliona evra, pretežno kao rezultat povećanja cene zlata na međunarodnom tržištu za oko 8,5 odsto, saopštila je NBS.

Obim realizovane trgovine devizama na domaćem međubankarskom deviznom tržištu u martu iznosio je 732,2 miliona evra i bio je za 196,8 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu. U prva tri meseca ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno oko 1,98 milijardi evra.

U martu, kao i od početka godine, vrednost dinara prema evru gotovo je nepromenjena.

NBS je na domaćem međubankarskom deviznom tržištu u martu neto kupila 300 miliona evra, dok je od početka godine neto kupila 465 miliona evra, radi održavanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...