Isporučen poslednji kontingent opreme za novi blok kostolačke termoelektrane

Đedović: Blok B3 u Kostolcu na mreži do Vidovdana

Srbija

28.11.2022 08:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Đedović: Blok B3 u Kostolcu na mreži do Vidovdana Đedović: Blok B3 u Kostolcu na mreži do Vidovdana
Poslednji kontingent opreme za izgradnju novog bloka B3 u termoelektrani Kostolac stigao je u subotu brodom na gradilište u Kostolcu, a ministarka rudarstva i... Đedović: Blok B3 u Kostolcu na mreži do Vidovdana

Poslednji kontingent opreme za izgradnju novog bloka B3 u termoelektrani Kostolac stigao je u subotu brodom na gradilište u Kostolcu, a ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović, koja je prisustvovala isporuci nove opreme, podsetila je da se radi o prvom energetskom pogonu koji Elektroprivreda Srbije (EPS) gradi posle tri decenije.

Kapacitet novog bloka je 350 megavata, odnosno oko pet odsto proizvodnih kapaciteta EPS, saopštilo je ministarstvo.

„Radi se o pogonu koji je od izuzetne važnosti, naročito u vreme energetske krize kada su nam novi kapaciteti proizvodnje električne energije neophodni, a ako znamo da u zimskim mesecima uvozimo oko 10 odsto potrošnje električne energije, jasno je koliko će novih pet procenata doprineti sigurnosti svih nas“, istakla je Đedović, koja je posetila Kostolac zajedno sa ambasadorkom Kine Čen Bo.

Ministarka je naglasila da će novi pogon termoelektrane Kostolac biti izgrađen po svim najvišim standardima zaštite životne sredine, i najavila da će biti „najčistiji“ od svih blokova koje imamo.

Prema njenim rečima, trenutno je na izgradnji bloka B3 angažovano 1.000 radnika, kao i da je dobila uveravanje da će uskoro biti angažovano još dodatnih 200 kako bi se pogon završio u predviđenom roku.

„Planirano je da na Vidovdan novo postrojenje postavimo na mrežu, a u pogon od oktobra sledeće godine“, najavila je Đedović, koja se tom prilikom zahvalila Kini i kineskim i srpskim kompanijama koje su angažovane na projektu, i istakla da je više od 60 srpskih kompanija uključeno u izgradnju novog bloka.

Zahvalila se i Jugoslovenskom rečnom brodarstvu na pomoći pri dopremanju opreme, kao i rudarima površinskog kopa Drmno, čiji će kapacitet ovim projektom biti uvećan za 30 odsto.

Ambasadorka Čen Bo istakla je da je dolazak opreme od izuzetnog značaja za održavanje dinamike radova.

„Prevaziđene su brojne poteškoće u dopremanju opreme, ali uz napore kineske i srpske strane, realizacija projekta ulazi u završnu fazu. Iako se i dalje suočavamo sa mnogim izazovima, uverena sam da će kineska kompanija uložiti maksimalne napore uz dragocenu podršku srpskih partnera, kako bi završila izgradnju termoelektrane u dogovorenom roku“, izjavila je Čen Bo.

  • Mike

    28.11.2022 #1 Author

    Samo da ga osveštaju na vreme! Mogli bi u Ustavu da uvedu crkvene praznike kao državne zbog te odvojenosti države od crkve…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...