U planu TPG terminali, gasovodi i širenje prenosnih sistema za struju

EU se protiv energetske krize bori i izgradnjom infrastrukture

EUSrbijaU fokusu

24.11.2022 08:20 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

EU se protiv energetske krize bori i izgradnjom infrastrukture EU se protiv energetske krize bori i izgradnjom infrastrukture
Projektni menadžer Delegacije EU u Srbiji Gligo Vuković rekao je na panel diskusiji „Energetska kriza i tranzicija: Kuda zapravo idemo“ da će se na... EU se protiv energetske krize bori i izgradnjom infrastrukture

Projektni menadžer Delegacije EU u Srbiji Gligo Vuković rekao je na panel diskusiji „Energetska kriza i tranzicija: Kuda zapravo idemo“ da će se na teritoriji EU graditi veliki infrastrukturni objekti, pre svega TPG terminali, gasovodi i prenosni sistemi za električnu energiju, kako bi se prevazišla energetska kriza zbog rata u Ukrajini.

Vuković je ocenio i da će se sve više pažnje posvećivati energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije (OIE), prenela je agencija Beta.

On je na panel diskusiji koju je organizovao Međunarodni festival zelene kulture Green fest u saradnji sa Delegacijom EU u Srbiji poručio da u ovoj krizi svaka država želi da bude što više nezavisna, a da su OIE ti koji daju energetsku stabilnost i nezavisnost „jer svaka zemlja poseduje makar sunce i vetar“.

Sve to, prema njegovim rečima, traži vremena i velika ulaganja, ali da će „ta cena morati da se prihvati“.

Kratkoročne mere EU, kako je naveo, podrazumevaju da se diversifikuju izvori snabdevanja energijom iz različitih pravaca, energija štedi i da se nabavka energenata, pre svega TPG, prirodnog gasa i vodonika, obavlja preko zajedničke platforme.

Istakao je da se u EU sve veći akcenat stavlja na vodonik, kao jedno od mogućih rešenja, naročito za skladištenje energije, a „uloga prozjumera će biti sve veća i veća“.

„To je deo energetskog rešenja i Gordijevog čvora i u Srbiji“, zaključio je Vuković.

  • GOCA BG

    27.11.2022 #1 Author

    Sve ovo trazi vreme i velika ulaganja,ali dugorocno ce se isplatiti…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...