grejna sezona i zvanično počinje 1. novembra

Đedović: Prioritet stabilnost snabdevanja energentima  

Srbija

31.10.2022 11:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Đedović: Prioritet stabilnost snabdevanja energentima   Đedović: Prioritet stabilnost snabdevanja energentima  
Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović izjavila je danas da će prioritet u prvih 100 dana rada nove Vlade Srbije biti da se... Đedović: Prioritet stabilnost snabdevanja energentima  

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović izjavila je danas da će prioritet u prvih 100 dana rada nove Vlade Srbije biti da se obezbedi sigurnost i stabilnost snabdevanja energentima, odnosno da se prezimi i da građanima budu topli domovi i da imaju struju bez prekida.

„Fokusiraću se i da imamo dobru, kontinuiranu proizvodnju električne energije, da dobro vodimo naše energetske kompanije, da počnemo, sprovedemo i nadgledamo sva investiciona ulaganja koja su nam neophodna kako bi građanima obezbedili stabilno snabdevanje energentima“, rekla je ona za RTS, prenosi Beta.

Istakla je da se u Evropi odvija rat, koji je u određenoj meri i energetski i da će država „sve da uradi da obezbedi sigurnost i stabilnost“.

Kako je rečeno, u subotu i nedelju toplim probama neke toplane su već smlačile radijatore, dok su Beogradske elektrane tople probe počele jutros, a od sutra svi daljinski sistemi u Srbiji ulaze u redovan režim grejanja.

Đedović je podsetila da je grejna sezona pomerena, jer je oktobar bio natprosečno topao, ali će od 1. novembra radijatori biti topli.

Prema njenim rečima, „toplane su spremne, energenata ima dovoljno, gasna skladišta su puna, ima uglja, sa hidrokapacitetima dobro stojimo, tako da građani mogu biti sigurni da će im domovi biti topli“.

U Srbiji ima 60 toplana i ima zahteva da se za dane kada nije grejano umanje računi, a ministarka je najavila da će razgovarati sa direktorima toplana ove nedelje. Istakla je da je najvažnije da toplane rade dobro, jer je tada manji pritisak na elektroenergetski sistem. Precizirala je i da je termoelektrana u Obrenovcu na 60 odsto efikasnosti i da je cilj da se ona podigne, jer će to značiti da neće biti uvoza struje.

„Da li će biti uvoza energenata tokom zime zavisi od toga kolika je proizvodnja, kolika potrošnja i kolike su cene na svetskom tržištu. Naše rezerve su pune energenata, možemo da dokupimo kada su cene niže, pa da štedimo za nepredvidive situacije. Bitno je da kada možemo-štedimo, više upaljenih sijalica ne znače nama pojedinačno ništa, a znači za uštede i sve nas“, istakla je ministarka energetike.

Đedović je ponovila da se ne planira povećanje cena struje i gasa, te da država subvecioniše i jedno i drugo.

„Većina zemalja subvenconiše svoje energetske kompanije zbog situacije u kojoj se ceo svet nalazi“, rekla je ministarka.

Danas ističe i Uredba o ograničenju cena naftnih derivata, u petak nije bilo korekcije na pumpama. Đedović je rekla da je ta Uredba doneta u cilju zaštite potrošača i da se ona pokazala dobrom, naglašavajući da će i u narednom periodu država, kad god bude mogla, raditi da zaštiti domaće potrošače.

  • Tina

    31.10.2022 #1 Author

    Stvarno je sve lepo receno. Sigurno je da ce u narednih sto dana i biti tako, s tim da moramo I imati u vidu da je triste vrlo turbulentno. Dalje, ostaje da se nadamo najboljem

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...