Nemačka će morati da smanji svoju potrošnju gasa za 30 odsto

Zima 2023/2024 biće veoma problematična

AnalizaEUU fokusu

31.10.2022 09:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Zima 2023/2024 biće veoma problematična Zima 2023/2024 biće veoma problematična
Najgori energetski problemi s kojima se Nemačka suočava pojaviće se, prema rečima ekonomiste specijalizovanog za klimatske promene Otmara Edenhofera (Ottmar Edenhofer), tokom zime 2023.... Zima 2023/2024 biće veoma problematična

Najgori energetski problemi s kojima se Nemačka suočava pojaviće se, prema rečima ekonomiste specijalizovanog za klimatske promene Otmara Edenhofera (Ottmar Edenhofer), tokom zime 2023. i 2024. godine, a ne u nadolazećim mesecima.

„Veliki izazov neće se pojaviti u zimi 2022. i 2023. godine, nego moramo savladati zimu od 2023. do 2024. godine. Moramo da uštedimo gas u regionu od 15 odsto na evropskom nivou kako bismo prebrodili zimu“, izjavio je za DPA Edenhofer, koji radi kao naučni direktor Potsdamskog instituta za istraživanje uticaja na klimu, prenosi Seebiz.

On je istakao da će tokom godina koje dolaze Nemačka morati da smanji svoju potrošnju gasa za 30 odsto u poređenju sa nivoom pre rata u Ukrajini.

„Trebalo bi da se štedi prvenstveno u potrošnji domaćinstava, kako bi se izbeglo smanjenje industrijske proizvodnje i gubitak radnih mesta. Moći ćemo da savladamo trenutnu energetsku krizu samo putem socijalne naknade“, smatra Edenhofer.

Profesor ekonomije klimatskih promena sa Tehničkog univerziteta u Berlinu pozivao je nemačku vladu da uspostavi administrativne alate za direktna plaćanja domaćinstvima sa nižim prihodima, kako bi im se pomoglo da podmire svoje račune za energiju.

Izrazio je sumnju u vladinu odluku o smanjenju poreza na dodatu vrednost na gas na sedam procenata sa dosadašnjih 19 odsto, i pozvao je na smanjenje subvencija za potrošnju gasa, kako bi se povećali podsticaji za štednju.

Zajedno sa ostalim ekonomistima Edenhofer na evropskom nivou predlaže model kojim bi se plaćala premija članicama koje uspešno smanje potrošnju gasa.

„Do sada su države članice zapravo subvencionirale potrošnju gasa smanjenjem PDV-a i ukidanjem poreza na gas. Ovo je opasna situacija i protivureči podsticajima za uštedu energije u vreme kada je ušteda gasa potrebna i zbog klime i geopolitike“, ocenio je Edenhofer.

  • TATJANA

    31.10.2022 #1 Author

    Nemačka je disciplinovana zemlja u svakom pogledu, ne sumnjam da ce gradjani prihvatiti mere stednje

    Odgovori

  • goca87

    1.11.2022 #2 Author

    Ovakva situacija nije samo u Nemačkoj…

    Odgovori

  • GOCA BG

    2.11.2022 #3 Author

    Nemcima tek sledi ekonomski kolaps,jos zima nije ni pocela a smanjenje od 30 posto gasa ce napraviti ozbiljan problem…

    Odgovori

  • LEKI

    12.11.2022 #4 Author

    Tek ce biti problematična situacija,zima jos nije ni pocela

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...