cilj održivo rudarstvo

Đedović sa predstavnicima Zijin Mining Group o razvojnim planovima u Srbiji

Firme u fokusuSrbija

1.12.2022 17:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Đedović sa predstavnicima Zijin Mining Group o razvojnim planovima u Srbiji Đedović sa predstavnicima Zijin Mining Group o razvojnim planovima u Srbiji
Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović razgovarala je u četvrtak sa predstavnicima kineske kompanije Zijin Mining Group o dosadašnjim investicijama u RTB Bor... Đedović sa predstavnicima Zijin Mining Group o razvojnim planovima u Srbiji

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović razgovarala je u četvrtak sa predstavnicima kineske kompanije Zijin Mining Group o dosadašnjim investicijama u RTB Bor i Majdanpek i daljim razvojnim planovima, saopštilo je njeno ministarstvo.

„Održivo rudarstvo cilj je Srbije. Ministarstvo je uvek spremno da pomogne realizaciju projekata u oblasti rudarstva, uz prethodno ispunjenje zakonskih propisa i zahteva koji se odnose na zaštitu životne sredine“, rekla je Đedović, prenosi Beta.

Istakla je da su kompanije Zijin Mining grupe strateške kompanije, koje su značajno promenile sliku istoka Srbije, imajući u vidu da zapošljavaju više od 7.000 radnika i da su prosečne plate znatno iznad republičkog proseka.

Polako, kako je rekla, te kompanije menjaju i privrednu mapu i poziciju Srbije jer će Srbija zahvaljujući, pre svega rudniku Čukaru Peki, koji će u godinama pred nama postati drugi najveći evropski proizvođač bakra i jedan od najvećih proizvođača zlata.

Naglasila je činjenicu da je rudnik Čukaru Peki prvi zeleni rudnik, koji ispunjava sve ekološke standarde i izrazila uverenje da će do kraja godine, kako je i najavljeno, biti završena modernizacija topionice u Boru.

„Modernizacija topionice će, osim što će u značajnoj meri uticati na povećanje proizvodnje bakra, zlata i srebra, doneti ono što je najneophodnije građanima Bora, značajno smanjenje zagađenja, smanjenje emisije sumpor-dioksida, odnosno čist vazduh“, rekla je Đedović.

Sastanku su prisustvovali generalni direktor Zijin Copper Serbia Đien Simin, zamenik generalnog direktora Zijin Mining Serbia Gan Jongan i predstavnik Zijin Mining Group u Beogradu Džan Đigavn.

SERBIA ZIJIN COPPER DOO

ĐORĐA VAJFERTA 29, 19210 Bor , Srbija

Poslovni prihodi (EUR):
1.075.359.540,28 (2021)
Broj zaposlenih:
5.724 (2021)

Čelni ljudi kompanija izvestili su ministarku o aktuelnom poslovanju, realizovanim investicijama u proizvodnju i zaštitu životne sredine, kao i dinamici i planu razvoja rudnika.

Istakli su da je Zijin Mining Group od dolaska u Srbiju do kraja oktobra ove godine investirala 2,233 milijarde dolara, da se velika pažnja posvećuje zaštiti životne sredine u koju je do sada uloženo 253 miliona dolara, kao i da prosečne zarade radnika premašuju 110.000 dinara.

  • TATJANA

    2.12.2022 #1 Author

    Očigledno da imamo potencijalne i da se radi na tome da budu i u vrhu evropske proizvodnje, što je zaista za nasu zemlju dobra perspektiva

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    2.12.2022 #2 Author

    Ovo sve jako lepo zvuci, ako je sve istina a, pogotovo deo o zaštiti ekološke sredine i ulaganju u sisteme za preciscavanje vazduha, svaka čast.

    Odgovori

  • VERA

    2.12.2022 #3 Author

    Ministarka padobranac dosla da zavrsi posao za strance.

    Odgovori

  • Marko

    3.12.2022 #4 Author

    Otvorite google maps i pogledajte Srbiju, e sad uvelicajte da vidite Bor, izgleda kao pokvarena fleka. E sad sacuvajte tu sliku pa pogledajte za godinu dana, ako google update-je pa cete da vidite razliku. Kako se bolest siri. Nasa zemlja je mala da bi ja tako lako dali kinezima da je eksploatisu. Bolest je jos daleko od Beograda pa se u ministarstvu ne oseca. Valjda ce ovaj narod nekad da se opameti, ali tesko….

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...