Kroz nadogradnju registra poljoprivrednika biće uvedena i opcija za povrat akcize na gorivo

Država će kontrolisati prodaju i upotrebu pesticida

Srbija

7.11.2023 08:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Država će kontrolisati prodaju i upotrebu pesticida Država će kontrolisati prodaju i upotrebu pesticida
Uprava za agrarna plaćanja raspisala je tender za nadogradnju informacionog sistema sa modulima za kontrolu prodaje i upotrebe sredstava za zaštitu bilja i za... Država će kontrolisati prodaju i upotrebu pesticida

Uprava za agrarna plaćanja raspisala je tender za nadogradnju informacionog sistema sa modulima za kontrolu prodaje i upotrebe sredstava za zaštitu bilja i za obračun i isplatu refakcije plaćene akcize na derivate nafte za poljoprivredne svrhe.

Prvim modulom Ministarstvo poljoprivrede želi da nadogradi elektronski registar poljoprivrednih gazdinstava sa licencom modula za kontrolu prodaje i upotrebe sredstava za zaštitu bilja, prenosi eKapija.

„Glavni cilj je ostvariti kontrolu prodaje i upotrebe sredstava za zaštitu bilja, kao i evidenciju koji kupac (posebno svako poljoprivredno gazdinstvo) je kupio koliko i kog sredstva. Kontrolu je potrebno uraditi na način da se prodaja svakog sredstva evidentira na svakom ovlašćenom prodajnom mestu“, navodi se u specifikaciji posla.

Dodaje se da će ovaj sistem omogućiti detaljno praćenje prodaje i distribucije pesticida na svim prodajnim mestima, čime će se stvoriti transparentno i odgovorno okruženje za poljoprivrednike, trgovce pesticidima i relevantne nadležne organe.

Drugi modul, za obračun i isplatu refakcije plaćene akcize na derivate nafte za poljoprivredne svrhe, podrazumeva da se svakom poljoprivrednom gazdinstvu koje za poljoprivredne svrhe koristi derivate nafte i ima pravo na refakciju (povrat) plaćene akcize, u okviru informacionog sistema omogući dodavanje faktura (računa) i fiskalnih računa i njihov pregled, kao i podnošenje zahteva za refakciju.

„Modul mora da sadrži opciju podnošenja zahteva za refakciju koji omogućava korisniku da odabere period (kvartal) za koji podnosi zahtev i odabere dodate fakture i račune iz perioda za koji podnosi zahtev. Nakon podnetog zahteva i kontrole podataka i dokaza se kreira odgovarajuće rešenje, na koje je potrebno postaviti kvalifikovani elektronski pečat i poslati ga kvalifikovanom elektronskom dostavom korisniku, na način koji označio u registru poljoprivrednih gazdinstava (eSanduče, e-mail, SMS)“, stoji u tenderu.


Ukupna vrednost posla procenjena je na 164 miliona dinara (oko 1,4 mil EUR). Tender je otvoren do 11. decembra.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...