bezbednost hrane kontroliše se i digitalno

Voće i povrće u Srbiji kontrolišu 134 inspektora, najavljeno zapošljavanje novih

BiznisSrbija

18.8.2023 11:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Voće i povrće u Srbiji kontrolišu 134 inspektora, najavljeno zapošljavanje novih Voće i povrće u Srbiji kontrolišu 134 inspektora, najavljeno zapošljavanje novih
Direktor Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede Srbije Nebojša Milosavljević izjavio je u petak da trenutno ispravnost voća i povrća na tržištu kontrolišu 134... Voće i povrće u Srbiji kontrolišu 134 inspektora, najavljeno zapošljavanje novih

Direktor Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede Srbije Nebojša Milosavljević izjavio je u petak da trenutno ispravnost voća i povrća na tržištu kontrolišu 134 inspektora ističući da je u planu zapošljavanje novih inspektora.

Milosavljević je za RTS kazao da je u planu „zapošljavanje novih inspektora kako bi se pojačala fleksibilnost i mogućnost da se odgovori na sve zahteve“, prenela je Beta.

„Trenutno ih je na terenu 134, a bezbednost hrane kontroliše se i digitalno, analizom rizika. Sa članicama Evropske unije delimo informacije o rizičnim pošiljkama“, naveo je on.

U toku su analize breskvi vraćenih iz Hrvatske zbog prisustva pesticida hloropirifosa, koji je zabranjen u Evropskoj uniji i Srbiji od kraja prošle godine, ali se i dalje koristi. Država je dozvolila interventan uvoz hloropirifosa, ali samo za zaštitu šećerne repe.

„Ako se ustanovi da je insekticid završio i u proizvodnji drugih kultura biće pokrenuta krivična odgovornost“, rekao je Milosavljević.

Direktor Instituta za voćarstvo iz Čačka Darko Jevremović izjavio je da kada se pojedine aktivne materije povuku iz prometa i zabrane u određenim zemljama, one još postoje u zalihama koje treba da se potroše.

„Proizvođači to koriste, tako da nekada ne ispoštuju dozu, koncentraciju, optimalan rok primene i kada se urade analize iz njihovih voćnjaka dođe do takvih situacija“, kazao je on.

Direktor Instituta za fizičku hemiju Stevan Blagojević je kazao da potrošači više neće da jedu male breskve ili šljive.

„Da bi to sve bilo idealno i lepo i da bude dosta, to sve mora da se štiti – od konzervanasa, preko pesticida, herbicida i tako smo došli u situaciju da je pre 15 godina počela malo da se gubi kontrola i da se uvode vrlo strogi propisi“, rekao je direktor Instituta za fizičku hemiju Stevan Blagojević.

On je dodao da su mnogi pesticidi stavljeni van upotrebe.

Kako je preneo RTS, stručnjaci zbog toga rešenje vide u obukama za poljoprivrednike, propisane zakonom 2019. godine, ali odložene zbog korone. Procena je da je potrebno da oko 200.000 poljoprivrednika prođe obuku. Iz Ministarstva poljoprivrede očekuju da se do kraja godine usvoji pravilnik o tome.

Angažovane su naučne institucije i poljoprivredne službe da što pre obuče veliki broj ljudi, da dobiju sertifikat koji će da im služi kao ulaznica, odnosno dozvola za kupovinu sredstava za zaštitu bilja.

U protekloj godini je sa granica u Srbiju zbog neispravnosti vraćeno 40 pošiljki hrane, preneo je RTS.

 • SHALIMAR

  18.8.2023 #1 Author

  Bilo bi dobro da se stvarno kontrolise voce i povrce,kod nas svasta stize i nismo svesni koiko otrova unosimo konzumacijom…

  Odgovori

 • MODESTY

  20.8.2023 #2 Author

  Nisam uopšte sigurna u to

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.